Рада готує податкові стимули для прискорення будівництва вітроенергетики – Герус

Андрій Герус: Для інвестицій потрібна буде трішки менша сума – на 10–15%, залежно від проєкту
Фото: golos.com.ua

Верховна Рада готує законодавчі зміни, які передбачають податкові стимули для прискорення будівництва вітрових електростанцій в Україні. Про це заявив Андрій Герус, голова комітету з питань енергетики та ЖКГ Верховної Ради 25 вересня під час події ІХ Business & Legal Energy Forum. Трансляцію у Facebook вело видання "Юридична практика".

"Ми прийняли закон про скасування ПДВ і мита для сонячної генерації. На жаль, вітрова енергетика в плані завезення цілих компонентів не попала, але ми працюємо над цим", – сказав Герус.

За його словами, окрім обладнання для СЕС, податкові пільги також поширили на обладнання для газової генерації та системи накопичення енергії, вони діятимуть до кінця 2025 року.

"Це зменшить вхідний квиток на цей ринок. Тобто для інвестицій потрібна буде трішки менша сума – на 10–15%, залежно від проєкту", – пояснив він.

Як зазначив нардеп, податкові стимули, заплановані міністерством "зелені" аукціони для будівництва промислових електростанцій і стимули для будівництва невеликих електростанцій домогосподарствами й бізнесом прискорять відновлення української енергетики.

"У комплексі це має забезпечити відносно швидку відбудову української енергетики", – підкреслив нардеп.

Контекст:

Група депутатів Верховної Ради зареєструвала законопроєкт №11455 і пропонує доповнити ст. 936 прикінцевих і перехідних положень Митного кодексу України кодом #УКТЗЕД 8502 31 00 00, який використовують для ввезення комплектного обладнання для побудови вітроелектростанцій великої й малої потужності.

16 липня парламент ухвалив законопроєкти №11258 і №11259, які передбачають скасування мита й нарахування ПДВ на імпорт енергетичного обладнання в Україну.

Проте Українська вітроенергетична асоціація наступного ж дня зазначила у своєму Facebook, що Рада не надала податкових стимулів інвесторам для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні, що може призвести до загострення проблеми вимкнень електроенергії.