Українська вітроенергетична асоціація наполягає на розширенні тимчасових пільг для ввезення обладнання вітростанцій

Вітроустановки певною мірою можуть компенсувати наявні втрати генерації в енергосистемі, підкреслили члени асоціації
Фото: Українська Вітроенергетична Асоціація - УВЕА / Facebook

Представники Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) наполягають на розширенні тимчасових податкових пільг на ввезення енергетичного обладнання для будівництва вітрових електростанцій. Про це йдеться в заяві у Facebook організації.

Група депутатів Верховної Ради зареєструвала законопроєкт №11455 і пропонує доповнити ст. 936 прикінцевих і перехідних положень Митного кодексу України кодом #УКТЗЕД 8502 31 00 00, який використовують для ввезення комплектного обладнання для побудови вітроелектростанцій великої і малої потужності.

УВЕА закликала парламент України найближчим часом розглянути й ухвалити в цілому законопроєкт №11455. На думку представників асоціації, це допоможе пришвидшити ввезення в Україну вітроенергетичного обладнання і прискорити будівництво нових вітрових електростанцій.

Вітроустановки певною мірою можуть компенсувати наявні втрати генерації в енергосистемі, а також сприятимуть децентралізації енергетики в країні. Крім того, цей крок підвищить репутацію України в очах міжнародних інвесторів, оскільки продемонструє її готовність розвивати поновну енергетику і підтримувати "зелений" перехід, переконані в організації.

УВЕА ініціювала відповідне офіційне звернення до відповідальних парламентських комітетів і пообіцяла надіслати його найближчим часом.

Контекст:

16 липня парламент ухвалив законопроєкти №11258 і №11259, які передбачають скасування мита й нарахування ПДВ на імпорт енергетичного обладнання в Україну.

Проте Українська вітроенергетична асоціація наступного ж дня зазначила у своєму Facebook, що Рада не надала податкових стимулів інвесторам для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні, що може призвести до загострення проблеми вимкнень електроенергії.

На думку інвесторів, відсутність підтримки проєктів вітроенергетики матиме негативні наслідки для зменшення дефіциту потужності в енергосистемі та скорочення часу вимкнень протягом найближчих років.