Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українців

Механізм тимчасового захисту українців у ЄС запрацював 4 березня 2022 року
Фото: ЕРА

Євросоюз продовжив дію спеціального механізму для прийняття українських біженців до весни 2026 року. Про це 25 червня повідомила пресслужба Ради ЄС.

"Сьогодні Рада ЄС ухвалила рішення продовжити тимчасовий захист до 4 березня 2026 року для понад 4 млн українців, які рятуються від агресивної війни, котру розв'язала Росія", – ідеться в повідомленні.

Механізм тимчасового захисту, запущений у ЄС 4 березня 2022 року, дає українцям доступ до житла, медичної й соціальної допомоги, освіти для дітей, а також до ринку праці для дорослих.

У релізі зазначають, що вказане рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року стосовно категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист. Водночас державам-членам може знадобитися ухвалити додаткові імплементаційні акти для офіційного оформлення продовження, зазначили в Раді ЄС.

Контекст:

За даними агентства ООН у справах біженців, у всьому світі зареєстровано 6 483 500 біженців з України, з них у країнах ЄС перебуває майже 6 млн.

Станом на 31 грудня 2023 року статус тимчасового захисту мало в Європейському союзі 4,31 млн громадян, які покинули Україну після повномасштабного російського вторгнення. Найбільше їх у Німеччині (1,25 млн) і Польщі (955 тис.), зазначав Євростат 8 лютого 2024 року.

Національний банк України не очікує на повернення значної частини біженців, які виїхали з країни через російську агресію. Про це голова НБУ Андрій Пишний сказав 25 січня. За його словами, прогнози, закладені Нацбанком 2023 року, які передбачали значні потоки тих, хто повертається до країни, не виправдалися. "Навпаки, є певний відтік", – сказав Пишний.

30 січня верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив в інтерв'ю агентству "Укрінформ", що 60–80% біженців, як і раніше, хочуть повернутися в Україну.