Рада ухвалила за основу законопроєкт, який передбачає проведення перепису населення що 10 років

Законопроєкт підтримало 249 народних депутатів
Фото: Верховна Рада України / Facebook
1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5108, у якому прописано що 10 років проводити в Україні перепис населення.

За проголосувало 249 народних депутатів України.

У проєкті закону вказано (.doc), що "метою проведення перепису населення є отримання достовірних, об’єктивних та цілісних даних щодо населення країни в цілому та по кожній адміністративно-територіальній одиниці для інформаційного забезпечення управління та прогнозування соціально-економічного розвитку, а також розроблення та реалізації виваженої державної політики з питань народонаселення в інтересах економічного добробуту та прав людини".

"Перепис населення проводиться не рідше ніж один раз на 10 років. Підставою для проведення перепису населення є рішення Кабінету Міністрів України, яке приймається не пізніше ніж за три роки до його початку", – ідеться в документі.

На сайті керівної партії "Слуга народу" зазначають, що перепис проводитимуть сучасними методами, зокрема "за допомогою спеціального програмного забезпечення в інтернеті".

Контекст:

Єдиний перепис у незалежній Україні проводили 2001 року. Тоді чисельність населення становила 48,46 млн осіб. Наступний перепис мав відбутися 2011 року, його проведення неодноразово переносили, востаннє – на 2023-й.

У січні 2021 року міністр Кабміну Олег Немчінов говорив, що для проведення запланованого на 2023 рік перепису населення України потрібно не менше ніж 7 млрд грн.

Чисельність населення України станом на 1 вересня 2021 року сягала 41,34 млн осіб, повідомляла Державна служба статистики.

30 листопада Міністерство цифрової трансформації та компанія Apple підписали меморандум, який, зокрема, передбачає співпрацю в межах всеукраїнського перепису населення 2023 року

Україна мала стати другою країною у світі, яка проведе перепис населення у співпраці з Apple вже в лютому 2023 року, заявляв 1 грудня президент України Володимир Зеленський під час щорічного послання до Верховної Ради. Уперше такий перепис проводили у США.

Імовірно, перепису населення в Україні 2023 року може не відбутися через війну з Росією.