Рада ухвалила закон про повноваження старост, який ветував Зеленський

Рада прибрала із закону про старост поправку, яка стосувалася Конституційного Суду
Фото: rada.gov.ua
Верховна Рада на засіданні 14 липня повторно ухвалила з пропозиціями президента України Володимира Зеленського закон про повноваження старост (відповідний законопроєкт було зареєстровано під №4535).

Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Парламентарії 317 голосами підтримали пропозицію президента і 259 – сам закон.

Законопроєкт про розвиток інституту старост Рада ухвалила в другому читанні та в цілому 15 квітня. Проєкт містив зміни до закону про Конституційний Суд України, які не стосуються питань старост, – поправку в ст. 11 закону "Про Конституційний Суд України". З цієї статті нардепи прибрали норму, згідно з якою суддею КСУ міг стати чинний народний депутат без попереднього складання мандата.

Нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко натякала тоді, що в такий спосіб депутати хотіли зробити можливим призначення на посаду голови КСУ представниці "Слуги народу" Ольги Совгирі, яка є кандидаткою на посаду судді КСУ за квотою парламенту.

Через цю правку Зеленський наклав вето на закон і запропонував прибрати з його тексту правку до закону про КСУ.

Контекст:

До КСУ входить 18 суддів – по шість призначають президент України, Верховна Рада і з'їзд суддів. Зараз, за інформацією пресслужби суду, у ньому працює 16 суддів.

Водночас у березні Зеленський скасував укази про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна. Вони оскаржують це рішення в суді. Наразі і Тупицького, і Касмініна вказано чинними суддями КСУ на сайті установи.