Рада ухвалила закон про реформу "Укроборонпрому"

"Укроборонпром" буде перетворено на акціонерне товариство після набуття чинності закону, який ухвалила Рада
Фото: Державний концерн "Укроборонпром" / Facebook
Верховна Рада на засіданні 13 липня ухвалила у другому читанні й у цілому з необхідними техніко-юридичними правками проєкт закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності №3822.

Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За проголосувало 256 парламентаріїв.

Цей законопроєкт рекомендував ухвалити профільний комітет Ради.

Відповідний закон у разі набуття чинності визначатиме особливості правового, економічного та організаційного регулювання перетворення державного концерну "Укроборонпром" на акціонерне товариство.

Державні підприємства концерну перетворять на господарські товариства. Єдиним власником залишиться держава в особі Кабінету Міністрів, уточнює пресслужба "Укроборонпрому".

"Вертикально інтегрована модель управління дозволить посилити обороноздатність України, структурно перезавантаживши 118 розрізнених підприємств "Укроборонпрому", 21 із яких знаходиться на тимчасово окупованих Росією територіях. Закон запроваджує сучасну модель корпоративного управління на перетворених підприємствах – учасниках концерну, яка покликана убезпечити їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу. У новостворених товариств з’явиться можливість залучати прямі (зокрема іноземні) інвестиції з метою виготовлення сучасних зразків озброєння та військової техніки передусім для потреб Збройних сил України", – ідеться в релізі.

У концерні уточнили, що всі кошти від продажу надлишкового та непрофільного майна спрямують "виключно на потреби перетворених підприємств": на розвиток і модернізацію виробництва, фінансування науково-технічних розробок, інноваційну діяльність, підвищення рівня соціального захисту працівників.

Ці кошти не зможуть вивести з галузі, підкреслюють в "Укроборонпромі".

Контекст:

Директор держконцерну Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації концерну у грудні 2020 року. Реформа "Укроборонпрому" передбачає, що галузеві бізнес-одиниці концерну у формі акціонерних товариств буде об'єднано за напрямами: авіаремонтний, бронетехніки, радарних систем, морських систем, високоточного озброєння, боєприпасів і спецхімії.

Створення холдингової компанії має бути завершено 2021 року.