Рада ухвалила законопроєкт про перехід на електронні трудові книжки

Рада ухвалила закон у другому читанні й у цілому 5 лютого
Фото: rada.gov.ua
Закон про перехід на електронні трудові книжки підтримало 265 нардепів.

Верховна Рада на засіданні 5 лютого підтримала у другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №3623 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Документ підтримало 265 нардепів.

Проєкт закону було зареєстровано 10 червня 2020 року, у першому читанні його ухвалили 2 вересня.

Як зазначено в пояснювальній записці, закон передбачає п'ятирічний строк для занесення в держреєстр інформації щодо паперових трудових книжок (у цей період застосовуватимуть як паперові, так і електронні трудові книжки).

Дані з трудових книжок у держреєстр мають заносити співробітники і роботодавці із застосуванням цифрового підпису. Після внесення даних до реєстру паперову трудову книжку мають видати працівникові під підпис як офіційний документ.

"При цьому також передбачено обов'язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записів про прийняття на роботу, переведення і звільнення", – ідеться в записці.

Також закон передбачає автоматичне призначення пенсій без звернення людини, водночас громадянин має право відстрочити дату виходу на пенсію.