Рада розгляне заяву Ткаченка про звільнення з посади глави Мінкульту на найближчому пленарному засіданні – спікер

Ткаченко повідомив 21 липня, що подав у відставку з посади глави Мінкульту України
Фото: Олександр Ткаченко / Facebook
Верховна Рада України вже отримала заяву від Олександра Ткаченка про його звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики. Про це 21 липня у Facebook поінформував спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Голова Ради опублікував фото відповідного документа.

У заяві Ткаченко просить звільнити його "за власною ініціативою відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 18 закону України "Про Кабінет Міністрів України".

"Заява буде розглянута на найближчому пленарному засіданні", – написав Стефанчук.

Про необхідність замінити главу Мінкульту президент України Володимир Зеленський сказав у вечірньому зверненні 20 липня, заявивши, що під час війни бюджетні кошти мають витрачати насамперед на військові потреби, а проєкти, які можна реалізувати коштом позабюджетних ресурсів, не мають фінансувати з бюджету.

Ткаченко відреагував і написав, що подав у відставку. За його словами, він звільняється "через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни". Також Ткаченко написав, що здивований словами президента.

Контекст:

2019 року Ткаченка обрали до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу" (№9). До політичної кар'єри він обіймав посаду генерального директора групи "1+1 медіа". 20 серпня Ткаченко склав повноваження керівника, ставши почесним президентом холдингу.

4 червня 2020 року Рада призначила Ткаченка главою Мінкульту.

11 листопада 2021 року Ткаченко повідомив, що написав заяву про відставку з посади міністра. Серед причин він назвав "стиль і підходи до управління процесами" в Кабміні, зокрема, рішення про відокремлення від МКІП Держкіно, а також держбюджет на культуру наступного року.

Заява Ткаченка про відставку була несподіваною для монобільшості, повідомляли у фракції "Слуга народу".

Пізніше Ткаченко заявляв, що не передумав іти у відставку, але "обговорення тривають". Зрештою міністр тоді залишився на посаді.

2023 року на сайті Кабміну оприлюднили петицію із закликом звільнити Ткаченка. Вона зібрала необхідну для розгляду кількість голосів, але в уряді повідомили, що підстав для звільнення міністра немає.