Рада розгляне законопроєкт про "цифровізацію армії". Міноборони заявляє, що він допоможе вивільнити ППО для захисту цивільних обʼєктів

Рада розгляне законопроєкт про удосконалення реєстру військовозобов'язаних
Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада України 16 січня розгляне в другому читанні законопроєкт №10062 "Щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану", поінформувала в Telegram пресслужба Міністерства оборони України.

Відомство називає ухвалення документа, який "розблокує цифровізацію української армії", "критично важливим для обороноздатності".

"Реалізація положень законопроєкту сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат. Документ надає міністерству можливість посилити кіберзахист і право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО", – ідеться в повідомленні.

У Міноборони зазначили, що це допоможе вивільнити засоби ППО, які зараз захищають національні дата-центри від ракетних обстрілів. "Натомість цей ресурс буде використовуватися для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури", – повідомили в міністерстві.

Крім того, відомство розраховує, що перенесення IT-систем у хмарні сховища країн НАТО "прискорить і розширить доступ сил оборони України до розвідданих союзників, прискорить розробку й розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська, посилить захист даних від кібератак ворога".

Документ також передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних і резервістів завдяки налагодженню взаємодії між реєстрами, запроваджує можливість створення й використання цифрового військового-облікового документа (сертифіката).

"Завдяки законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ і Державної служби спеціального транспорту, який дозволить надавати онлайн-послуги військовослужбовцям. Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних у системі", – підкреслили в Міноборони.

Контекст:

Законопроєкт №10062 подали на розгляд Верховної Ради у вересні 2023 року. На початку листопада документ ухвалили в першому читанні зі скороченням строку підготовки до другого читання.

Народна депутатка із фракції "Європейська солідарність", членкиня комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз писала у Facebook, що 9 січня 2024 року комітет 11 голосами проти пʼяти рекомендував ухвалити законопроєкт у другому читанні.

11 січня 2024 року розгляд проєкту було перенесено – на цей момент це останній запис на сайті парламенту.

Фріз підкреслювала, що законопроєкт "має благородну мету, але хибне і протиправне виконання". Зокрема, вона заявила, що комітет, порушуючи регламент, додав до законопроєкту кілька сторінок змін, які не було ухвалено в першому читанні.

Міноборони, зі свого боку, заявляє, що повністю підтримує законопроєкт і сподівається на його ухвалення.