Рада ухвалила за основу законопроєкт про позбавлення держнагород зрадників України

Президентський законопроєкт №11410 про позбавлення держнагород зрадників України підтримав у першому читанні 341 нардеп
Фото: Верховна Рада України / Facebook (архів)

Верховна Рада на засіданні 20 серпня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №11410 про позбавлення держнагород зрадників України. Про це в Telegram поінформував нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Документ, який передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України й інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію чи пропаганду країни-агресора РФ або вчинення інших протиправних дій проти країни, підтримав 341 нардеп.

"Для цього передбачається нове додаткове покарання в КК – позбавлення держнагород, і визначаються злочини, за які це може мати місце. У КПК визначається, що суд під час вироку має визначити, чи є підстави позбавляти особу держнагород. Вводиться також санкція у вигляді позбавлення держнагод за рішенням РНБО", – написав Железняк.

У пояснювальній записці до законопроєкту (.docx) зазначають, що його спрямовано на "вдосконалення законодавства України про позбавлення держнагород осіб, засуджених за тяжкі чи особливо тяжкі злочини або кримінальні правопорушення проти основ нацбезпеки, миру, безпеки людства й міжнародного правопорядку, а також осіб, які популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, їх представників, або вчиняють інші дії, спрямовані на створення позитивного образу держави-агресора, виправдовування й визнання правомірною окупації території України".

Контекст:

Глава Української держави Володимир Зеленський повідомляв 16 липня, що ініціював законопроєкт щодо позбавлення зрадників усіх держнагород України і почесних звань. "Це законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію чи пропаганду держави-агресора або вчинення інших протиправних дій проти України", – розповів президент.

Спікер парламенту Руслан Стефанчук вважає, що в Україні створять спецкомісію, яка визначатиме, кого потрібно позбавити державних нагород на підставі рішень суду. Зокрема, під час ефіру 17 серпня він згадав про кума нелегітимного російського президента Володимира Путіна Віктора Медведчука й ексміністра освіти України Дмитра Табачника, у яких досі є держнагороди.