Рада закликала засудити спробу анексії РФ окупованих територій України

Рада закликала не визнавати легітимними сфабриковані результати псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України

Фото: depositphotos.com
Верховна Рада закликала ООН, ЄС, НАТО, парламенти й уряди всіх держав світу та міжнародні організації засудити проведені Росією псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України з метою їхньої анексії.

За відповідний проєкт постанови на засіданні 6 жовтня проголосувало 315 нардепів, зазначають у картці документа, опублікованому на сайті парламенту.

Зокрема, Рада закликала:

  • не визнавати легітимними сфабриковані результати псевдореферендумів;
  • визнати неправомірність процедури "добровільного" приєднання окупованих територій України до РФ;
  • посилити санкційний тиск на РФ з метою примушення її негайно припинити злочин агресії проти України, вивести всі війська з території України та відновити територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів 1991 року;
  • визнати РФ державою – спонсором тероризму та ввести санкції, передбачені для держави – спонсора тероризму, включно з повним ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з РФ, та від'єднанням від системи SWIFT усіх фінустанов РФ;
  • ініціювати перегляд перебування РФ в ООН та її органах і організаціях з огляду на те, що питання майбутнього оформлення членства РФ у роботі ООН має бути розглянуто після досягнення нею критеріїв членства, передбачених Статутом ООН, зокрема п. 1 ст. 4.

"Метою проєкту постанови є прийняття заяви Верховної Ради України у зв'язку зі злочинними рішеннями керівництва РФ щодо спроби анексії тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України з метою акцентувати увагу міжнародної спільноти на відсутності юридичних наслідків ухвалених РФ таких рішень", – ідеться в пояснювальній записці до документа.

Контекст:

30 вересня президент РФ Володимир Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

2 жовтня "договори" визнав "законними" Конституційний суд РФ, 3 жовтня їх схвалила Держдума РФ, а 4 жовтня – Рада Федерації РФ.

5 жовтня Путін затвердив незаконну анексію захоплених територій України.

ЗСУ щодня деокуповують частину тих українських земель, які, за заявами загарбників, "приєднали" до РФ.