Рада затвердила нове свято в Україні – День державності

Затверджене Радою свято вирішив запровадити президент, "зважаючи на необхідність утвердження історичної справедливості"
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада встановила 28 липня святковий день – День української державності. Ухвалення відповідного законопроєкту №5864 31 травня підтримало 257 народних депутатів, повідомив член парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

"Тепер 28 липня офіційне нове свято – День української державності", – написав він.

Законопроєкт передбачає внесення змін до ст. 73 Кодексу законів про працю України, доповнивши її новим абзацом щодо встановлення 28 липня Дня української державності як святкового дня.

Контекст:

24 серпня 2021 року, у День Незалежності України, президент України Володимир Зеленський оголосив про запровадження нового свята – Дня української державності, який святкуватимуть у День хрещення Русі-України, та підписав відповідний указ.

В указі пояснювали, що нове свято президент створює "з метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя київського Володимира Великого... дбаючи про благо Вітчизни та боронячи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України, а також зважаючи на необхідність утвердження історичної справедливості”.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров у зв'язку із цим заявляв, що Україна "приватизувала День хрещення Русі". "Російські колеги, Україні, на відміну від вас, не потрібно нічого "приватизувати", тому що ми як були на своїй землі тисячу років, так і залишаємося на ній. Це ви приходите на чужу землю, намагаючись її привласнити", відповідав на це глава МЗС Дмитро Кулеба.

День хрещення Русі-України щорічно святкують 28 липня. Свято встановлено згідно з указом президента від 25 липня 2008 року. Цього самого дня православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира хрестителя Русі.