Радбез і функціонери ООН не захищають того, заради чого її створено – Зеленський

Президент відреагував на приїзд Гутерріша у РФ
Фото: president.gov.ua

У Міжнародний день ООН 24 жовтня президент України Володимир Зеленський оцінив дії організації під час війни та приїзд її глави Антоніу Гутерріша в Росію на саміт БРІКС.

"Зараз, коли деякі лідери держав зібралися на путінському саміті в Казані й коли фактично повз цей їхній саміт можуть переміщувати військових із Північної Кореї ближче до фронту в Україні під акомпанемент слів про нібито "недопущення напруги", ми все одно знаємо: переможе не злочинець, не той, хто руйнує й депортує, а той, хто об'єднує народи на основі фундаментальних людських цінностей і Статуту ООН", – сказав глава держави.

За його словами, справедливе завершення агресії РФ в Україні приведе до дотримання норм безпеки правил на інших територіях.

"Будь-який інший народ, проти якого можуть планувати подібну агресію, зможе бути впевненим, що світові вистачить сил і єдності, щоб захистити міжнародне право... Мету, заради якої створена ООН, захищають не Радбез ООН і навіть не функціонери ООН, а ось такі формати співпраці, як Кримська платформа чи як саміт миру. І хотілося б нагадати міжнародній бюрократії й політичним лідерам, що сьогодні День ООН у всьому світі, а не десь у Казані", – підсумував український президент.

Контекст:

МЗС України 21 жовтня розкритикувало приїзд Гутерріша до РФ. Відомство нагадало, що він відмовився їхати на перший Глобальний саміт миру, який відбувся у Швейцарії цього літа. "Він прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", – наголосили українські дипломати.

У самій ООН поїздку Гутерріша назвали "стандартною процедурою". За словами представника пресслужби ООН, "ця зустріч має велике значення для роботи ООН із країнами БРІКС, що представляють близько половини населення земної кулі".