Радник Моді поїде в Москву обговорювати з Путіним мирні переговори щодо України – ЗМІ

Довал у Москві обговорить із Путіним "мирні зусилля" щодо врегулювання війни РФ проти України, зазначили ЗМІ
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Радник із нацбезпеки прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді Аджит Кумар Довал здійснить візит до Москви 10–11 вересня, де проведе зустріч із нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним. Про це 8 вересня повідомив India Today із посиланням на джерела.

Довал обговорить із Путіним "мирні зусилля", спрямовані на врегулювання повномасштабної російської агресії проти України, що триває.

Окрім того, Довал візьме участь у зустрічі представників БРІКС із питань безпеки, додали співрозмовники ЗМІ.

Також на полях цієї зустрічі радник із нацбезпеки прем'єра Індії проведе двосторонні переговори із представниками РФ і КНР.

Контекст:

Індія із самого початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, однак індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, із якою вони зберігають тісні зв'язки із часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, підтримуючи тим самим економіку країни-агресора.

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У день, коли Моді зустрічався з Путіним, російська армія масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, дитячу лікарню "Охматдит" у Києві. Президент України Володимир Зеленський тоді зазначав в Х, що "це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день". Після цього МЗС Індії викликало посла України.

23 серпня Моді приїхав до України після візиту в Польщу. Біля меморіалу вбитих Росією дітей він із Зеленським ушанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участю лідерів країн. Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету й територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповіли в ОП.

За підсумками зустрічі із Зеленським Моді заявив, що РФ й Україні доведеться "сісти разом і шукати шляхи виходу із кризи".

В інтерв'ю індійським ЗМІ, опублікованому 25 серпня, Зеленський висловив думку, що Моді хоче миру більше, ніж Путін.