Єрмак закликав радника прем'єра Індії зайняти чітку позицію щодо агресії РФ

Індія і Моді можуть відіграти важливу роль у досягненні справедливого миру для України, зазначив Єрмак
Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак перед візитом української делегації до Великобританії 18 липня провів телефонну розмову із радником із питань нацбезпеки прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді Аджитом Кумаром Довалом. Про це поінформував пресцентр ОП.

"Співрозмовники обговорили нещодавній російський масований обстріл цивільної інфраструктури України, зокрема "Охматдиту" – однієї з найважливіших дитячих лікарень не лише в Україні, а й у Європі", – ідеться в повідомленні.

Єрмак зазначив, що в "Охматдиті" рятують дітей з онкологічними захворюваннями, роблять складні операції та відновлюють після тяжких травм. Як вказав глава ОП, російський удар по цій лікарні став черговим виявом терористичних методів ведення війни з боку держави-агресора.

"Керівник Офісу президента зазначив, що важливо, аби відносини України та Індії розвивалися. Але водночас має бути чітка позиція щодо агресії РФ проти нашої країни і шляху до справедливого миру на основі формули миру", – ідеться в повідомленні.

Єрмак наголосив, що Індія і, зокрема, Моді можуть відіграти важливу роль у досягненні справедливого миру для України.

Контекст:

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку повномасштабної війни, яку розв'язав Кремль в Україні. Індія ухиляється від відкритого засудження Росії й утримується від голосування за резолюції Організації Об'єднаних Націй, які засуджують Кремль.

NDTV повідомило 9 липня, що Моді в неформальній розмові з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним виступив із прямим закликом припинити війну в Україні. Він нібито заявив, що "немає рішення на полі бою", а "діалог і дипломатія – це шлях уперед". Окрім того, індійський прем'єр домігся від російської сторони рішення випустити з країни всіх завербованих на війну громадян Індії.

У день, коли Моді зустрічався в Москві з Путіним, армія країни-агресора масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, Національну лікарню "Охматдит" у Києві.

Президент України Володимир Зеленський зазначив в Х 9 липня, що "це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день". Через його слова МЗС Індії викликало посла України для пояснень, також країна відклала засідання спільної робочої групи з культури.