"Режим намагається відвернути увагу від репресій". США прокоментували заяву Лукашенка про перекриття кордону з Україною

Лукашенко зробив заяву про перекриття кордону з Україною 2 липня
Фото: EPA
Уряд США поінформований про заяву Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, щодо перекриття кордону з Україною. Про це сказав високопосадовець адміністрації президента США, пише агентство Reuters.

За словами чиновника, "схоже, що режим Лукашенка знову намагається відвернути увагу від кампанії репресій проти свого народу". Співрозмовник заявив, що адміністрація "і далі стоятиме на боці білоруського народу і притягуватиме до відповідальності режим".

Контекст:

Лукашенко заявив 2 липня, що доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною. Він сказав, що в Білорусь з України надходить "величезна кількість зброї".

У Держприкордонслужбі України заявили, що від Білорусі не надходили офіційні повідомлення, які підтверджували б закриття кордону з Україною. У МЗС України наголосили, що від перекриття кордону "постраждав би насамперед білоруський народ".

Білорусь має з Україною кордон протяжністю майже 1,1 тис. км. На кордоні розміщено 12 пунктів пропуску, випливає інформації на сайті Держприкордонкомітету Білорусі.

Україна з 26 травня вирішила припинити авіасполучення з Білоруссю. Це сталося після того, як білоруські спецслужби зняли з літака одного із засновників білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу.

Від керівництва Білорусі часто звучали звинувачення на адресу України стосовно підготовки терактів і ввезення зброї. Зокрема, 21 березня глава КДБ Білорусі Іван Тертель заявив, що його відомство зверталося до Офісу генпрокурора України у зв'язку з терактами, які нібито планували в Білорусі з українською допомогою, але його запити проігнорували. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав слова глави КДБ Білорусі "повною нісенітницею".

У листопаді 2020 року Лукашенко говорив, що проти країни працюють американські спецслужби з "центрами в Києві та Варшаві". Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба на це відреагував фейспалмом.

У грудні Лукашенко заявив, що в Білорусь з України "везли тоннами зброю" для здійснення терактів. Ніколенко тоді сказав, що мантра про "зброю з України" чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу.