РНБО може назвати імена перших олігархів 20–25 травня – Данілов

На засіданні РНБО розглянули 21 питання, серед них – дорожню карту щодо реалізації закону про олігархів, зазначив Данілов
Фото: rnbo.gov.ua

В Україні до кінця травня 2022 року має запрацювати закон про олігархів. Про це 30 грудня на брифінгу, який транслювали у Facebook Офісу президента України, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов.

Брифінг Данілова відбувся за результатами засідання РНБО, на якому розглянули 21 питання, серед них – дорожню карту щодо реалізації закону України "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

"Те, що в народі має назву закон про олігархів. Маємо розуміння, що до кінця травня він має почати вже працювати. І, якщо далі буде продовжуватися вся ця процедурна ситуація, 20–25 травня ми можемо мати на засіданні РНБО перших олігархів, які будуть визначені через рішення РНБО згідно з нашим законодавством, яке на сьогоднішній день існує", – сказав Данілов.

Контекст:

Верховна Рада 23 вересня ухвалила у другому читанні законопроєкт президента України Володимира Зеленського про олігархів. За документ проголосувало 279 народних депутатів за 226 необхідних. Голосування проводили за спеціальною процедурою, без можливості внести додаткові правки в залі. Зеленський підписав закон про олігархів 5 листопада.

Відповідно до закону, олігарх відповідає щонайменше трьом із таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації (зокрема інтернет-ЗМІ); є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, є суб'єктом природних монополій або посідає монопольне (домінантне) становище на загальнодержавному товарному ринку і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище; вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року.

У разі занесення бізнесмена до реєстру олігархів – такі рішення ухвалюватиме РНБО – йому заборонять брати участь у купівлі об'єктів великої приватизації, фінансувати політичні партії. Крім того, чиновники мають повідомляти про контакти з олігархами, а самі бізнесмени – подавати декларацію в Національне агентство з питань запобігання корупції.

За словами Данілова, під закон про олігархів в Україні підпадає 13 осіб.

Згідно з результатами опитування КМІС, майже дві третини українців негативно оцінюють деолігархізацію Зеленського.