Росія готує кібератаки на енергосистему та урядові сайти України – ЗМІ

У жовтні СБУ заблокувала 57 кібератак на органи влади України. Ще 53 – у листопаді

Фото: depositphotos.com

Росія готує масштабні кібератаки проти енергетичної системи та урядових вебресурсів України. Про це 20 грудня повідомило видання The New York Times.

За даними ЗМІ, США та Великобританія непомітно відправили в Україну експертів із кібервійни, щоб підготувати українських фахівців до атак хакерів Росії. Атака може зачіпати енергосистему України, банківську систему та інші критично важливі компоненти економіки та уряду України.

За оцінками американської розвідки, мета Росії – "виставити президента України Володимира Зеленського невмілим та беззахисним" і, можливо, дати привід для вторгнення.

У певному сенсі російської кіберкампанії проти України ніколи не припиняли, заявили американські офіційні особи в коментарі виданню. За їхніми словами, за останній місяць дії РФ у цій сфері активізувалися, навіть попри те, що увага громадськості була зосереджена на нарощуванні військ.

Контекст:

У жовтні СБУ заблокувала 57 кібератак на органи влади України. Ще 53 – у листопаді.

У 2020 році, за даними Ради національної безпеки і оборони, в Україні зафіксували не менше ніж 1 млн кібератак. Вразливі вебсервери державних органів інфікувалися вірусом, який приховано робить їх елементом бот-мережі, яку використовують для DDoS-атак інших ресурсів. Системи безпеки інтернет-провайдерів визначали скомпрометовані вебсервери як джерело атак і починали блокувати їхню роботу способом автоматичного занесення в чорні списки.

У 2021 році було зафіксовано та заблоковано DDoS-атаки на вебресурси Офісу президента України, сайт СБУ та інші ресурси.