Росія хоче атакувати три АЕС в Україні – Зеленський на засіданні Радбезу ООН

Зеленський 24 вересня виступив на засіданні Радбезу ООН
Фото: president.gov.ua (архів)

Країна-агресор РФ має намір атакувати українські атомні електростанції. Про це 24 вересня під час виступу на засіданні Радбезу ООН заявив президент України Володимир Зеленський.

Захід транслював у YouTube "Голос Америки".

"Коли ми наближаємося до третьої зими цієї війни, Росія знову намагається знищити нашу енергосистему. І цієї осені вони навіть цинічніші. Вони хочуть атакувати три наші атомні електростанції. У нас є ця інформація. У нас є докази цього", – сказав Зеленський.

За його словами, якщо Росія готова так далеко зайти, це означає, що "нічого цінного немає для Москви".

"Цей цинізм Росії триватиме, якщо їм це дозволити", – наголосив Зеленський.

Контекст:

21 вересня в українському МЗС заявили, що РФ готує удари по об'єктах ядерної енергетики України, і попередили про глобальні наслідки.

Раніше, у ніч проти 12 вересня, російський Shahed пролетів над Хмельницькою АЕС. Окрім того, 19 вересня у МАГАТЕ повідомили, що за останній тиждень БПЛА протягом трьох ночей пролітали біля Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області.

Уночі 22 вересня російський Shahed намагався зімітувати атаку на Хмельницьку АЕС, заявляли в "Енергоатомі".

Зеленський повідомив в інтерв'ю 23 вересня, що РФ використовує китайські супутники для фотографування українських ядерних об'єктів. Він не відкинув, що це роблять у межах підготовки до ймовірних ударів по них.

В Україні зараз працюють три АЕС: Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська.