РФ готує удари по об'єктах ядерної енергетики України. МЗС попередило про глобальні наслідки

РФ готує удари по відкритих розподільчих пристроях АЕС і підстанціях електропередавання, зазначили у МЗС України
Фото: Хмельницька АЕС / Facebook

Країна-агресор РФ готує повітряні удари по критичних об'єктах ядерної енергетики України напередодні зими. Про це 21 вересня в Х повідомив глава МЗС України Андрій Сибіга з посиланням на дані української розвідки.

"Зокрема, ідеться про відкриті розподільчі пристрої АЕС і підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики", – додав міністр.

За словами Сибіги, "ураження цих об'єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки".

"Відповідну інформацію українські спецслужби вже передали партнерам, поінформовано також МАГАТЕ", – наголосив глава МЗС України.

Сибіга зазначив в Х, що Росія – єдина країна, яка захопила атомну станцію в Європі, шантажуючи світ.

"Українська формула миру містить пункт про забезпечення радіаційної і ядерної безпеки. Ми закликаємо всі міжнародні організації і держави, які поважають Статут ООН, запобігти сценарію країни-терориста", – заявив міністр.

Сибіга також висловив в Х подяку МАГАТЕ за рішення про розширення місій на низці енергетичних об'єктів України.

"Просимо агенцію, країни-партнери й інші організації якнайшвидше реалізувати домовленості. Закликаємо також забезпечити постійну розширену присутність місій на всіх відповідних об'єктах", – резюмував Сибіга.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

Під час однієї з атак у ніч на 12 вересня російський Shahed пролетів над Хмельницькою АЕС. 19 вересня в МАГАТЕ повідомили, що за останній тиждень БПЛА протягом трьох ночей пролітали біля Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області.

Раніше, 3 вересня, під час зустрічі в Києві президент України Володимир Зеленський і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі домовилися про потребу розширення мандата чинних місій агентства на АЕС в Україні. У МАГАТЕ повідомляли, що група його експертів вирушить на деякі з пошкоджених українських підстанцій, які було визначено як необхідні для забезпечення ядерної безпеки.

12 вересня команда МАГАТЕ вперше почала роботу на електропідстанції в Україні.

20 вересня генеральна конференція МАГАТЕ закликала Росію негайно повернути ЗАЕС під контроль України.