Гроссі перед візитом на ЗАЕС обговорив із Зеленським розширення мандата місій МАГАТЕ в Україні

Зеленський і Гроссі провели зустріч у Києві 3 вересня
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 3 вересня провів у Києві зустріч із гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі напередодні його чергового візиту на тимчасово окуповану країною-агресором РФ ЗАЕС. Про це повідомив пресцентр ОП.

"Основна увага під час перемовин – питанням посилення ядерної безпеки в Україні, забезпечення постійного моніторингу не лише стану АЕС, а й критично важливих для їхньої роботи підстанцій", – написав Зеленський у Х.

Президент поінформував Гроссі про наслідки масованого російського обстрілу енергоінфраструктури України балістичними, крилатими ракетами й дронами-камікадзе, які призвели до тимчасового від'єднання енергоблоків АЕС від мережі та зниження їхньої потужності, зазначили в ОП.

"Обстріли критичної інфраструктури з боку РФ є найбільшою загрозою для безпечного функціонування атомних станцій в Україні. Від цього передусім страждають звичайні люди", – наголосив Зеленський.

Під час зустрічі президент і глава МАГАТЕ домовилися про необхідність розширення мандата чинних місій агентства на АЕС в Україні.

Група експертів МАГАТЕ протягом найближчого часу вирушить на деякі з пошкоджених українських підстанцій, які визначили як необхідні для гарантування ядерної безпеки, щоб оцінити ситуацію, й повідомлять про можливі подальші дії, розповіли в агентстві.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причини пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС на межі блекауту.