Глава МАГАТЕ з'їздив у РФ на Курську АЕС і заявив про "серйозну ситуацію" й незахищені реактори

Гроссі має намір вирушити до Києва після візиту на Курську АЕС
Фото: Rafael MarianoGrossi / Twitter

Курську АЕС у країні-агресорі Росії відвідав гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Про це він повідомив 27 серпня у соцмережі Х.

"Сьогодні був на російській Курській АЕС, де ситуація серйозна. Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні життєво важливе, і напад на будь-яку АЕС неприйнятний, незалежно від місця розташування", – написав Гроссі.

Він не уточнив, хто може напасти на Курську АЕС.

На КуАЕС Гроссі повідомив, що на станцію вирушив на запрошення нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, щоб "особисто оцінити ситуацію", пише "Інтерфакс".

Глава МАГАТЕ сказав, що нібито бачив на АЕС сліди атак безпілотників, і наголосив, що на Курській атомній станції експлуатують реактори РВПК, котрі "не мають захисної оболонки, якою оснащено багато реакторів інших типів у світі". Тобто фактично активна зона реактора розміщена "практично у звичайній будівлі й дуже вразлива для ударів артилерії або дронів".

"Можу сказати, що станцію експлуатують у режимі, дуже близькому до нормального", – заявив Гроссі.

Після візиту на КуАЕС він збирається вирушити до Києва, щоб зустрітися із президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст:

Поїздка Гроссі до Росії відбулася на тлі воєнної операції української армії в Курській області РФ. Вона почалася 6 серпня.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролює на цьому напрямку 1294 км&³2; території, йдеться про 100 населених пунктів.

FT написала 21 серпня, що українські військові перебувають на відстані приблизно 30 км від Курської АЕС.

24 серпня Зеленський сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але кілька з них озвучив: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.