МАГАТЕ відреагувало на пошкодження лінії живлення окупованої Запорізької АЕС

Команда МАГАТЕ зазначила, що знеструмлення лінії відбулося після повідомлень про воєнну активність у регіоні
Фото: EPA (архів)

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що точна причина знеструмлення лінії електропередавання Запорізької атомної електростанції 22 серпня зараз невідома, однак знеструмлення відбулося після низки повідомлень про воєнну активність у регіоні. Про це 23 серпня поінформували в МАГАТЕ.

Тоді через коротке замикання о 16.00 вимкнули резервну лінію електропередавання 330 кВ "Феросплавна-1". На окупованій ЗАЕС підтвердили, що український диспетчер перевів лінію на технічне обслуговування і її відновили о 15.30 наступного дня.

Представники окупованої ЗАЕС повідомили спостерігачам, що причини короткого замикання чи ймовірного пошкодження лінії невідомі. Однак команда МАГАТЕ зазначила, що знеструмлення лінії відбулося після повідомлень про воєнну активність у регіоні й упродовж доби було чутно вибухи неподалік ЗАЕС.

"Це надто часте явище, коли найбільша в Європі атомна електростанція знову вимушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії для підтримання своїх основних функцій ядерної безпеки, це робить акцент на вразливості цього великого об'єкта", – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

До російського вторгнення в Україну на ЗАЕС було чотири лінії електропередавання 750 кВ і шість ліній 330 кВ, додали в МАГАТЕ.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Із вересня 2022 року на атомній станції перебуває місія МАГАТЕ.

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причину пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС опинилася на межі блекауту.