У МАГАТЕ не змогли назвати причину пожежі на ЗАЕС

Експерти заявили, що не виявили ні залишків покришок шин, ні уламків безпілотника
Фото: EPA (архів)

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергетики побували в градирні Запорізької атомної електростанції, де 11 серпня сталася пожежа, однак не виявили там ні залишків покришок, ні уламків дрона. Про це йдеться в заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, оприлюдненій на сайті агентства.

За словами Гроссі, на основі спостережень команда назвала малоймовірним припущення, що джерело пожежі виникло біля основи градирні.

Експерти припустили, що пошкодження, імовірно, були зосереджені всередині башти на рівні водорозподільного сопла, розташованого на висоті приблизно 10 м. Утім, перевірити це не вдалося, адже росіяни відмовили МАГАТЕ в доступі до водних форсунків через "міркування безпеки".

Команда зібрала залишки сміття, зокрема обгорілий і розплавлений пластик, однак ані елементів покришок шин (раніше повідомляли, що росіяни заради провокації могли підпалити шини), ані уламків безпілотника (окупанти заявляли, що пожежу спричинила нібито атака дронів на АЕС) не виявила, ідеться у звіті.

Наразі експерти "не змогли зробити остаточних висновків на основі отриманих даних та спостережень" і пообіцяли продовжити аналіз після додаткового огляду й доступу до сопел і басейну холодної води.

Водночас у МАГАТЕ наголосили, що ядерна безпека станції не постраждала, у районі градирень, розташованих приблизно за 1,5 км від реакторних блоків ЗАЕС, радіоактивних речовин немає.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Згідно з інформацією МАГАТЕ, із 1 лютого російське окупаційне керівництво ЗАЕС заборонило доступ до станції працівникам, які не набули громадянства РФ і не уклали договорів із "Росатомом".

Зеленський 11 серпня повідомив про пожежу на ЗАЕС на тлі боїв у Курській області країни-агресора РФ. У Москві 6 серпня заявляли про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в цьому регіоні. Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало того, що відбувається. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

Того ж дня МАГАТЕ повідомило, що його експерти стали свідками диму в північній частині ЗАЕС після серії вибухів.