Глава МАГАТЕ після відвідин Курської АЕС має намір зустрітися в Києві із Зеленським

Гроссі повідомляв, що наступного тижня має намір відвідати Курську АЕС
Фото: EPA

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який наступного тижня має намір відвідати Курську АЕС у країні-агресорі РФ, потім планує здійснити візит у Київ. Про це 22 серпня повідомило Bloomberg.

В інтерв'ю агентству Гроссі розповів, що на АЕС два старі радянські реактори без необхідного захисного купола навколо них – "тільки звичайний дах, що означає, що активна зона реактора є достатньо відкритою".

Враховуючи, що війська, які наступають, "перебувають у межах досяжності артилерії", то це "викликає величезну стурбованість", додав глава МАГАТЕ.

Після відвідин Курської АЕС Гроссі в Києві розраховує обговорити ситуацію в Курській області із президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головком ЗСУ Олександр Сирський проінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.

FT написала 21 серпня, що українські військові перебувають на відстані приблизно 30 км від Курської АЕС.