Конференція МАГАТЕ закликала Росію негайно повернути ЗАЕС під контроль України

Резолюцію щодо України підтримало 65 країн – учасниць конференції, проти було вісім, 33 утрималися
Фото: iaea.org (архів)

Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 20 вересня під час 68-ї сесії ухвалила резолюцію щодо України, у якій закликала російських окупантів покинути територію Запорізької атомної електростанції, повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Співавторами резолюції "Ядерна безпека, захищеність і гарантії в Україні" було 52 країни. Документ підтримало 65 країн, проти було вісім, 33 утрималися, повідомила в X польська делегація.

Тексту резолюції на сайті МАГАТЕ поки не опублікували, але проєкт документа розповсюдило Міненерго.

Автори документа висловили "серйозне занепокоєння" тим, що Росія не виконала попередніх закликів припинити дії проти ядерних об'єктів України й не вивела свого персоналу й військовослужбовців із території ЗАЕС. Вони наголосили, що українські атомні електростанції, включно із ЗАЕС, мають працювати під повним контролем України, і закликали "до негайного виведення всього несанкціонованого військового та іншого персоналу із ЗАЕС і до негайного повернення станції під повний контроль компетентних українських органів".

"Ухвалення резолюції другий рік поспіль чітко демонструє безперервний міжнародний тиск на Росію з метою покинути ЗАЕС і повернути її Україні", – прокоментували рішення у представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

Президент України Володимир Зеленський подякував конференції МАГАТЕ за ухвалене рішення.

"Росія – єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, що є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту і світу. Тому ядерна безпека є першим пунктом формули миру. І це було однією з головних тем на порядку денному першого саміту миру. Я радий бачити, що сьогоднішня резолюція генеральної конференції МАГАТЕ сприяє цим важливим зусиллям", – написав Зеленський в X.

Він підкреслив, що лише за допомогою колективної рішучості й принципових дій можна змусити агресора припинити шантаж і терор.

Контекст:

Російські окупанти захопили ЗАЕС на початку березня 2022 року, відтоді вона працює під їхнім контролем. За ці роки станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі, там була пожежа, падали дрони.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявив, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Рік тому, у вересні 2023 року, генеральна конференція МАГАТЕ вже ухвалювала аналогічну резолюцію, у якій теж закликала Росію до "негайного виведення" свого персоналу із ЗАЕС. Тоді резолюцію підтримало 69 країн.