Команда МАГАТЕ вперше відвідала електропідстанцію в Україні

Команда МАГАТЕ помітила пошкодження, яких було завдано раніше, але вказала, що після ремонту підстанція знову працює на повну потужність, зазначили в агентстві
Фото: Укренерго / Telegram

Спостерігачі МАГАТЕ 12 вересня вперше розпочали роботу на високовольтних електропідстанціях системи передавання в Україні. Про це повідомляють у Telegram "Укренерго" 13 вересня.

У НЕК розповіли, що місія МАГАТЕ відвідала одну з підстанцій компанії, яку було занесено до списку головних у контексті гарантування безпечної роботи АЕС.

"Окремої уваги потребує проблема енергопостачання тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Стабільність її зовнішнього живлення порушується внаслідок російських обстрілів. Уже вісім разів за період окупації єдиним джерелом живлення ЗАЕС залишалися резервні дизель-генератори", – ідеться в повідомленні.

Свій перший візит на електропідстанцію місія МАГАТЕ здійснила в межах роботи з оцінювання стану інфраструктури електромережі, потрібної для ядерної безпеки, наголосили в агентстві.

Зазначають, що команда МАГАТЕ помітила пошкодження, яких було завдано раніше, але також вказала, що після ремонту підстанція знову працює на повну потужність.

У МАГАТЕ заявили, що надійний доступ до зовнішнього джерела живлення є однією із семи незамінних основ гарантування ядерної безпеки під час збройного конфлікту.

Контекст:

3 вересня під час зустрічі в Києві президент України Володимир Зеленський і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі домовилися про потребу розширення мандата чинних місій агентства на АЕС в Україні. У МАГАТЕ повідомляли, що група його експертів вирушить на деякі з пошкоджених українських підстанцій, котрі визначили як необхідні для гарантування ядерної безпеки, щоб оцінити ситуацію, і повідомлять про можливі подальші дії.