МАГАТЕ не радить перезапускати реактори ЗАЕС під час війни

Реактори можуть і надалі залишатися у стані "холодного зупину", заявив Гроссі
Фото: EPA (архів)

Доки воєнні дії загрожують ядерній безпеці й збереженню Запорізької атомної електростанції, її реактори повинні залишатися у стані "холодного зупину". Про це йдеться в заяві директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі, яку оприлюднили 9 вересня на сайті агентства.

"Ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною. Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, повторні перебої в зовнішньому електропостачанні та інші проблеми підвищують ризик ядерної аварії", – наголосив Гроссі.

Він нагадав про пожежу, яка спалахнула 11 серпня в одній із градирень станції. Після огляду споруди Гроссі заявляв, що її, ймовірно, доведеться знести.

За його словами, градирні зараз не потрібні для охолодження ЗАЕС, оскільки всі шість реакторів залишаються у стані "холодного зупину".

"Відповідно до рекомендацій агентства, зрозуміло, що жоден реактор не перезапустять, доки конфлікт загрожуватиме ядерній безпеці й цілісності станції", – наголосив Гроссі.

Він додав, що продовження роботи МАГАТЕ на ЗАЕС має велике значення для зниження ймовірності ядерної аварії.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причини пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС на межі блекауту.