"Імовірно, знесуть". Глава МАГАТЕ відвідав Запорізьку АЕС та оглянув градирню після пожежі

За словами Гроссі, споруду в майбутньому, імовірно, знесуть
Фото: EPA

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вп'яте відвідав окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію. Про це 4 вересня поінформували на сайті МАГАТЕ.

У повідомлені зазначено, що візит відбувся в межах огляду наслідків пожежі, яка виникла у градирні в серпні.

Гроссі зосередився на значних збитках, яких завдав вогонь, а також відвідав насосну станцію й сховище свіжого палива.

В агентстві нагадали, як очільник організації неодноразово заявляв про те, що будь-які воєнні дії проти ЗАЕС збільшують ризик ядерної аварії і є грубим порушенням п'яти принципів захисту об'єкта, які у травні 2023 року встановила Рада нацбезпеки ООН.

У соцмережі X Гроссі наголосив на важливості продовження роботи агентства.

"МАГАТЕ залишається непохитним в нашій місії сприяти гарантуванню ядерної безпеки на найбільшому ядерному об’єкті Європи в умовах конфлікту, який триває", – сказав Гроссі.

На відео, яке оприлюднило МАГАТЕ в YouTube, глава агентства розповів, що споруду не можна використовувати надалі, тому її, імовірно, знесуть.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причини пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС на межі блекауту.