Російський Shahed уночі пролетів над Хмельницькою АЕС. Міненерго звернулося до МАГАТЕ

Під час нічної російської атаки зафіксували проліт російського Shahed у безпосередній близькості від Хмельницької АЕС, розповіли в ОВА
Фото: Хмельницька АЕС / Facebook

Міненерго України повідомило у Facebook 12 вересня, що проінформувало МАГАТЕ і координаційну раду міністрів енергетики країн ЄС про чергове грубе порушення країною-агресором РФ вимог атомної та радіаційної безпеки.

Як вказало відомство, Росія свідомо наражає на небезпеку об'єкти атомної генерації, спрямовуючи ракети й ударні дрони Shahed над територією українських АЕС.

"Під час нічної повітряної атаки російський дрон пролетів у безпосередній близькості з промисловим майданчиком однієї з діючих атомних електростанцій", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що це далеко не перший випадок, коли російський дрон або ракета пролітає безпосередньо над активним ядерним об'єктом.

"Є всі підстави вважати, що країна-агресор свідомо прокладає маршрути дронів і ракет над АЕС, створюючи загрозу для радіаційної безпеки регіону", – наголосили в Міненерго.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

У ніч на 12 вересня країна-агресор РФ, зокрема, атакувала Україну 64 ударними дронами типу Shahed, проінформували Повітряні сили ЗСУ. Сили оборони збили 44 з них, три ворожі безпілотники полетіли назад у Росію, ще чотири – локаційно втрачені на території України, додали в ПС ЗСУ. Там зазначили, що ППО працювала, зокрема, у Хмельницькій області.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін розповів у Telegram, що під час нічної російської атаки зафіксували проліт російського ударного БПЛА типу Shahed у безпосередній близькості від Хмельницької АЕС. Пізніше дрон збили, додав він.