Окупанти вдарили по Україні ракетами і дронами Shahed. Повітряні сили повідомили, скільки вдалося збити

ППО збила 44 безпілотники
Фото: EPA

Країна-агресор Росія в ніч на 12 вересня вдарила по Україні 69 дронами й ракетами. Про це повідомили Повітряні сили Збройних сил України в Telegram.

Окупанти вдарили по Чернігівській області двома балістичними ракетами "Іскандер-М" із Курської області РФ і однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із Брянської області, двома крилатими ракетами Х-22/32 із літаків Ту-22М3 з повітряного простору над акваторією Чорного моря в напрямку острова Зміїний. Також вони використали 64 ударні БПЛА типу Shahed, які запускали з російських Курська і Єйська, а також із мису Чауда в окупованому Криму. 

"Повітряний напад противника відбивали авіація, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи РЕБ сил оборони України. Унаслідок протиповітряного бою збито 44 ударні БПЛА. Три ворожі безпілотники полетіли назад у Росію, ще чотири – локаційно втрачені на території України (інформації щодо постраждалих і руйнування не надходило)", – ідеться в повідомленні.

Станом на 9.00 чотири ударні БПЛА залишалися в повітряному просторі України.

Завдяки активній протидії сил оборони, більшість ворожих ракет не досягла бажаних цілей, зазначили у ПС ЗСУ.

Протиповітряна оборона працювала в Київській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Сумській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій і Полтавській областях.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

Від початку повномасштабної війни окупанти обстріляли Україну понад 9,6 тис. ракет і випустили майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили 2429 російських ракет і приблизно 9,3 тис. дронів, розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 20 серпня. Після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

Наймасштабнішу атаку за 2024 рік окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль. Водночас кілька безпілотників були "локаційно втрачені на території України", ще два – перетнули державний кордон із Білоруссю, зазначили в ПС ЗСУ. За даними уряду України, під повітряний удар РФ потрапило 15 областей.