У Румунії обговорюють кроки, які б дали змогу військовим збивати російські дрони

У румунському парламенті обговорювали інцидент із безпілотником, який залетів на територію країни
Фото: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor / Facebook

Голова Сенату Румунії Ніколає Чуке висловив думку, що Румунія має укласти протокол з Україною, щоб російські безпілотники, які проникають у повітряний простір Румунії, "можна було уразити системами протиповітряної оборони". Про це повідомляє Agerpres 9 вересня.

Чуке зазначив, що, хоча жодної трагедії не сталося під час потрапляння безпілотника на територію країни 9 вересня, "абсолютно потрібно" мати таку угоду й узгоджені процедури, як із боку Румунії, так і з боку України. Він вважає, що це потрібно всім країнам, котрі межують з Україною, щоб мати можливість захистити своє населення.

10 вересня Agerpres повідомило, що парламент викликав міністра оборони Анхеля Тілвара на "урядову годину", щоб поставити йому запитання стосовно конкретних заходів щодо захисту повітряного простору Румунії від вторгнень Росії.

Агентство Reuters пише, що румунські законодавці планують розглянути на поточній сесії законопроєкт, який дозволяє Румунії збивати безпілотники, котрі вторгаються в повітряний простір країни в мирний час.

Контекст:

Уночі 8 вересня російські окупанти також атакували Україну 23 дронами, сили оборони знищили 15 із них, поінформували Повітряні сили ЗСУ. Ще два ворожі безпілотники "локаційно втрачені" (могли впасти під впливом засобів радіоелектронної боротьби), додали в ПС ЗСУ.

За даними Повітряних сил, кілька ворожих дронів залетіли в повітряний простір Румунії. У ЗСУ інформували про виліт із Румунії одного дрона.

У Румунії підтвердили, що російський дрон залетів у країну. За його польотом в Україну спостерігали F-16.

Безпілотники, які запускає країна-агресор Росія, уже не раз потрапляли на територію Румунії.