Українці використовують на полі бою "безпілотники-дракони" із розплавленим металом – CNN

Дрон скидає суміш під назвою "терміт"
Скріншот: Khorne Group. Цитадель 2.0. Surprise for Russians / Telgram

Україна, ймовірно, застосовує у війні з російськими загарбниками флот "драконячих дронів", які скидають на ворога розплавлений метал. Про це 7 вересня повідомляє CNN.

Серія відеороликів, розміщених у соціальних мережах, демонструє, як безпілотники, що низько летять, скидають потоки вогню на утримувані окупантами позиції в лісових масивах. Розпечена суміш алюмінієвого порошку й оксиду заліза, яку називають термітом, горить при температурі до 2200 °С, ідеться в публікації. Вона може швидко спалити дерева й рослинність, що вкриває російські війська, якщо не збити такий дрон.

"Терміт, що падає з дрона, нагадує вогонь, що виривається із пащі міфічного дракона, звідси і назва дронів", – пише CNN.

"Ударні дрони – наші крила помсти, які несуть вогонь прямо з неба! Вони стають справжньою загрозою для ворога, спалюючи його позиції з точністю, якої не може досягати жодна інша зброя", – ідеться в Telegram 60-ї механізованої бригади України.

Також відео з використанням, імовірно, такого безпілотника, опублікував батальйон безпілотних систем "Перун". Зазначають, що відео зняли на харківському напрямку.

Іще одне відео, на якому дрон випалює лісопосадку, опублікував Telegram-канал "Дмитро Гордон".

Аналітик оборонної промисловості, який спеціалізується на наземних війнах і колишній офіцер британської армії Ніколас Драммонд у коментарі CNN зазначив, що використання терміту з безпілотника є досить інноваційним рішенням. Він додав, що ефект буде більш психологічним, ніж фізичним, але використання таких безпілотників, на його думку, може змінити перебіг бойових дій. Терміт дає російським військам іще одну причину побоюватись українських безпілотників, сказав він.

"Ми бачили випадки, коли російські війська, атаковані численними безпілотниками, покидали свої позиції. Чим більше Україна зможе навіяти страх перед безпілотниками, тим вищі її шанси на успіх", – сказав він.

Згідно з міжнародним правом, терміт не заборонений для використання у військових цілях, проте його застосування проти цивільних цілей заборонено через наслідки, яких він може завдати організмові людини.

Контекст:

Терміт відкрив німецький хімік у 1890-х роках і спочатку його використовували для зварювання залізничних колій, пише CNN. Він може легко пропалити практично все, що завгодно, включно з металом, тому від нього мало захисту. Під час Першої світової війни німці скидали його із цепелінів як бомби над Великобританією.

І Німеччина, і союзники застосовували термітні авіабомби під час Другої світової війни, а також застосовували їх для виведення з ладу захоплених артилерійських гармат, поміщаючи терміт у казенну частину й розплавляючи зброю зсередини.

За даними британської антивоєнної правозахисної організації Action on Armed Violence (AOAV) Україна раніше використовувала терміт, що скидають із безпілотників, для остаточного виведення з ладу російських танків.