Росіяни крадуть зерно на окупованих територіях, але не здатні вирощувати його самі – Мінагрополітики України

За словами Висоцького, у 2023 році рівень засіву на територіях України, які опинилися під російською окупацією, був щонайменше вдвічі меншим, аніж до повномасштабного вторгнення
Фото: ГОНЧАРЕНКО / Telegram

На полях окупованих українських територій росіяни намагаються вирощувати зерно, утім показники врожайності стрімко падають. Про це 15 червня в Одесі на Black Sea Security Forum 2024, який ініціював нардеп від "Євросолідарності" і президент комітету ПАРЄ з міграції та біженців Олексій Гончаренко, заявив в.о. міністра аграрної політики Тарас Висоцький. Відео оприлюднив Гончаренко в Telegram.

В.о. міністра пояснив, що окупанти не використовують при вирощуванні зерна сучасних технологій.

"Наприклад, ми використовуємо супутникові знімки, щоб розуміти, яка площа конкретної території була засіяна: у 2023 році рівень засіву був удвічі меншим, ніж у 2021-му. Світ міг отримати більше зернових культур від цих 20% тимчасово окупованих територій, якби їх обробляла Україна, тому що там були технології і там були інвестиції", – зазначив Висоцький.

Він додав, що зараз окупанти лише засівають, збирають урожай і крадуть, що також впливає на баланс світового виробництва зерна.

Контекст:

За даними української влади, лише за перші три місяці російського вторгнення, окупанти вкрали приблизно 0,5 млн тонн зерна з територій у Харківській, Херсонській та Запорізькій областях.

За даними Офісу генпрокурора, за 2022 рік російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської і Миколаївської областей у Крим сотні тисяч тонн зерна й перевезли для продажу в Туреччину, Сирію й Ліван.

За даними Bloomberg, у 2023 році росіяни вкрали понад 8 млн тонн українського зерна.

Водночас, як у грудні повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, незважаючи на воєнний час і складні обставини, українські аграрії за рік отримали рекордну врожайність із гектара за всю історію України.