Розенблат заявив, що Ситник працював на Клінтон під час виборів у США 2016 року й оприлюднив аудіо нібито переговорів глави НАБУ

Розенблат: Ситник усе робив в інтересах українського народу, але проти американського народу
Фото: Борислав Розенблат / Facebook

За словами позафракційного нардепа Борислава Розенблата, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник втрутився у виборчий процес у США 2016 року на користь тодішнього кандидата в президенти Гілларі Клінтон. Нардеп опублікував у Facebook відео, де продемонстровано нібито розшифрування відповідних бесід Ситника. За словами Розенблата, це "державна зрада".

Глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник передав штабу колишнього кандидата в президенти США Гілларі Клінтон інформацію з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів під час виборів у Сполучених Штатах 2016 року. Про це заявив журналістам у кулуарах Верховної Ради 14 березня позафракційний нардеп Борислав Розенблат, повідомляє телеканал "112 Україна"

"У мене є достеменна інформація про те, що керівник нашого Національного антикорупційного бюро пан Ситник дійсно зливав інформацію щодо "чорної бухгалтерії" на користь кандидата від демократів Гілларі Клінтон", – заявив Розенблат.

За його словами, у грудні 2018 року він виграв суд проти Ситника, і "були визнані неправомірні дії з розповсюдження секретної інформації".

"Сьогодні у мене є достеменна інформація. Я сьогодні у прямому ефірі передаю флешки, де відбувається запис розмови пана Ситника, де він чітко зазначає, що він працює на Гілларі, і все робить в інтересах українського народу, але проти американського народу. Тому що американцям вигідний [президент США Дональд] Трамп, а Україні більше вигідна Гілларі. Це державна зрада", – заявив Розенблат.

14 березня у Facebook він опублікував відео, де продемонстровано нібито розшифрування відповідних бесід Ситника. "Я Гілларі помагав же ж... Там якраз Гілларі чого програла... Я ж коли "чорну бухгалтерію" розслідував, ми ж оприлюднили дані [колишнього керівника передвиборчого штабу Трампа Пола] Манафорта, якого посадили", – нібито говорить керівник НАБУ.

У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Віктора Януковича, співпрацював із холдингом мільярдера Ріната Ахметова СКМ.

Про документи з "чорною бухгалтерією" стало відомо наприкінці травня 2016 року. Як заявив екс-заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, який передав документи в НАБУ, ці матеріали свідчать про систему підкупів і фальсифікацій, які супроводжували прихід до влади президента-втікача Віктора Януковича і його оточення.

Уперше про те, що Манафорт фігурує в "амбарній книзі" Партії регіонів, написала американська газета The New York Times. Сам Манафорт заперечував цю інформацію. Агентство Associated Press із посиланням на анонімних співрозмовників із двох лобістських компаній повідомляло, що у 2012 році Манафорт допоміг Партії регіонів перевести американським лобістам як мінімум $2,2 млн.

18 серпня 2016 року в Національному антикорупційному бюро України оприлюднили фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, у яких згадано Манафорта.

На виборах 2016 року Клінтон, яка представляє Демократичну партію США, програла республіканцеві Трампу. Однією з головних причин поразки Клінтон називала втручання Росії у виборчий процес.

У США Манафорта обвинуватили у фінансових злочинах, пов'язаних переважно з роботою політтехнолога в Україні. 7 березня 2019 року Манафорта засудили до трьох років і 11 місяців в'язниці. 13 березня його засудили до семи з половиною років позбавлення волі в іншій справі – про незаконне лобіювання і тиск на свідків. З урахуванням вироку від 7 березня Манафорт проведе у в'язниці сім із половиною років.