Розвідка України позбавила нагород ексміністра Захарченка та двох колишніх начальників штабу ВМС України за держзраду

Захарченко обіймав посаду міністра внутрішніх справ у 2011–2014 роках
Фото: Виталий Захарченко / Facebook
Ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та двоє колишніх начальників штабу Військово-морських сил України втратили відзнаки від розвідки в межах накладених на них санкцій.

Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов позбавив відомчих відзнак топчиновників часів президентства Віктора Януковича. Про це повідомляє пресслужба ГУР.

Серед них – колишні начальники штабу, перші заступники командувача Військово-морських сил України Сергій Єлісєєв і Дмитро Шакуро, а також колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Зазначено, що вищевказаних осіб позбавили відзнак у межах виконання указу президента Володимира Зеленського про введення санкцій проти них.

26 лютого на засіданні Ради національної безпеки і оборони ухвалили рішення про введення санкцій проти посадовців вищого офіцерського складу, які зрадили країну. Санкції є безстроковими.

Секретар РНБО Олексій Данілов пояснював, що вказаних осіб позбавлено всіх державних нагород України і на сьогодні вони не мають жодного українського звання.

Захарченко обіймав посаду міністра внутрішніх справ у 2011–2014 роках. Після зміни влади в лютому 2014 року втік із країни.

Міністерство внутрішніх справ оголосило його в розшук 2014 року. Згідно з постановою Ради Європейського союзу від 5 березня 2014 року, до Захарченка мають застосовувати обмежувальні заходи, зокрема заморозити всі грошові кошти й економічні ресурси, що належать йому або є під його контролем. У грудні 2015 року повідомляли, що Захарченко влаштувався працювати експертом у комітет із власності Держдуми РФ, набув російського громадянства, але відмовлятися від українського не збирається.

У квітні 2018 року суд дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо Захарченка, повідомляли в Генпрокуратурі. За версією слідства, він організував перевищення влади і службових повноважень співробітниками правоохоронних органів із метою перешкоджання проведенню акцій протесту в Києві 2014 року.

У серпні 2019 року Захарченка заочно заарештували.