Рудик заявила, що тричі не відповідала прямо на запитання про паспорт США, бо так "вважала за потрібне"

Рудик поскаржилася на маніпулятивні запитання
Фото: Кіра Рудик / Facebook
Голова партії "Голос", народна депутатка Кіра Рудик в опублікованому 19 липня інтерв'ю виданню "Бабель" пояснила, чому 5 липня в ефірі телеканала "Україна 24" тричі прямо не відповіла на запитання про наявність у неї американського паспорта.

Рудик тоді сказала, що вона народилася в Україні, є українкою і "завжди нею була". Партія "Голос" пізніше опублікувала заяву, "ніякого іншого громадянства, включаючи громадянство США, Кіра Рудик не має і ніколи не мала".

"Після цього інтерв'ю до нас була величезна кількість запитів. Переважно маніпулятивних. Партія була змушена вийти з позицією, що ніякого американського громадянства немає. ... Ви ж бачили це інтерв'ю, я підключилася коментувати економічні питання закону про олігархів. Коли ставлять такі запитання, я прекрасно знаю, що вони маніпулятивні та правильної відповіді немає. Я відповіла так, як вважала за потрібне", – пояснила голова партії "Бабелю".

Журналісти видання запитали про заплачені 2020 року в США податки на суму 400 тис. грн, які внесено в її декларацію.

"Усі мої справи з податками веде юридична компанія, і це питання потрібно ставити їм. До того, як я стала депутатом, у мене були ресурси у Сполучених Штатах, оскільки компанія, де я раніше працювала, перебувала там. Там є певні юридичні моменти, за який дохід потрібно сплачувати. Ця компанія на стадії ліквідації", – відповіла Рудик.

Продаж криптовалюти на біржі Coinbase, яка, як стверджує "Бабель", не проводить операцій для громадян України, голова "Голосу" пояснила тим, що "зареєструвалася на Coinbase досить давно" і використовувала для транзакцій свій іноземний банківський рахунок.

Контекст:

Рудик 35 років. Вона понад рік очолює партію "Голос". У березні 2020-го Рудик змінила на цій посаді Святослава Вакарчука, який у червні заявив про вихід із парламенту.

У 2016–2019 роках Рудик працювала в міжнародній компанії Ring Ukraine, компанію 2018 року купив Amazon за $1 млрд.