Саакашвілі закликав своїх прихильників прийти до будівлі Апеляційного суду, де заслуховуватимуть його справу

Саакашвілі: П'ятдесятиріччя я зустрічаю під загрозою арешту, цього разу домашнього
Фото: ЕРА

Лідер "Руху нових сил" Михайло Саакашвілі попросив українців підтримати його, щоб не допустити обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під домашнім арештом.

Екс-президент Грузії і лідер "Руху нових сил" Михайло Саакашвілі попросив своїх прихильників прийти 22 грудня до будівлі Апеляційного суду Києва, де об 11.15 розглядатимуть апеляцію прокуратури на рішення судді, яка звільнила його з-під варти. Про це політик заявив у Facebook.

"П'ятдесятиріччя я зустрічаю під загрозою арешту, цього разу домашнього. Тому що після того, як суддя першої інстанції написала, що справа проти мене фейкова, що доказів реально немає, що всі вони – плід фантазії... прокуратура з більш підконтрольним судом, з апеляційним, хочуть посадити мене під домашній арешт. А це означає, що я не зможу вести політичну діяльність безпосередньо, ходити вулицями Києва", – розповів він.

На думку Саакашвілі, домашній арешт спрощує його екстрадицію до Грузії. Він закликав своїх прихильників прийти до будівлі суду.

"Щоб я зміг продовжувати боротьбу, мені потрібна ваша присутність біля будівлі Апеляційного суду на Солом'янській, 2а... Там – я прошу, щоб ви були у великій кількості, тому що судді, які хочуть мене несправедливо закрити, – вони повинні знати, що люди їхнім брехливим обвинуваченням не вірять", – заявив лідер "Руху нових сил".

Політик повідомив, що завтра в суді будуть представники ЄС, дипломати США та інших країн, а також світова преса. Однак зазначив, що дуже сподівається на прихід своїх прихильників.

"Дайте мені можливість залишатися з вами", – підсумував він.

Увечері 8 грудня Саакашвілі затримали в Києві і помістили в ізолятор тимчасового тримання за підозрою в отриманні з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів для повалення української влади.

Прокуратура вимагала для політика запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслета. 11 грудня Печерський райсуд Києва вирішив відхилити клопотання обвинувачення і відпустив Саакашвілі в залі суду. Генеральна прокуратура України подала апеляцію.

20 грудня адвокат Саакашвілі заявив, що його підзахисний "фізично не зможе" з'явитися 22 грудня на допит у СБУ, оскільки того самого дня він буде присутнім на розгляді апеляції на відмову відправити його під домашній арешт.