Санду відповіла, що робила б на місці Зеленського в разі нападу РФ

Санду впевнена, що, як і Зеленський, не поїхала б із країни
Фото: president.gov.ua

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що готова залишитися у своїй країні в разі нападу. В опублікованому 7 травня інтерв'ю журналісту Юрію Дудю вона сказала, що вчинила б, як президент України Володимир Зеленський на початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

"Єдине правильне рішення – це залишитися. Тому що ти відповідаєш за свій народ, ти відповідаєш за безпеку свого народу, і це єдина правильна відповідь", – сказала політикиня.

За її словами, народ обирає президента насамперед для гарантування безпеки й саме цього чекає від лідера країни.

"Тобто всі люди дивляться на тебе, і ти маєш бути там", – заявила вона, підкресливши, що це "чесна відповідь".

На запитання Дудя, що робитиме Молдова в разі агресії РФ, Санду відповіла, що Кишинів щосили намагається запобігти цьому через євроінтеграцію. Окрім того, Молдова розраховує на свою армію, збільшуючи інвестиції в оборонний сектор, додала вона.

Контекст:

Американський журнал Time 28 квітня 2022 року опублікував статтю Саймона Шустера про те, яким був початок війни для Зеленського. 24 лютого військові повідомили Зеленському, що російські ударні групи десантувалися в Києві, щоб убити або захопити його та його родину, ішлося в ній. 

Того самого дня влада США і Британії запропонувала евакуювати президента і його команду, щоб вони могли створити уряд у вигнанні, "найімовірніше, у Східній Польщі, який міг би й надалі керувати здалеку", стверджує Шустер. "Ніхто з радників Зеленського не пригадує, щоб він серйозно розглядав ці пропозиції. Розмовляючи за допомогою захищеного стаціонарного телефона з американцями, він відповів дотепною фразою, яка потрапила до заголовків газет у всьому світі: "Мені потрібні боєприпаси, а не поїздка", – написав Time.