САП передала в суд справу про одну зі спроб підкупити голову Фонду держмайна

Сенниченко (праворуч на фото) тричі здавав зловмисників детективам
Фото: Dmitry Sennychenko / Facebook (архів)

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України завершили розслідування справи про другу спробу дати хабар голові Фонду держмайна Дмитрові Сенниченку.

26 лютого прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до суду справу про спробу дати хабар голові Фонду держмайна України Дмитрові Сенниченку. Про це пресслужба Національного антикорупційного бюро України поінформувала 1 березня.

Відомо, що протягом 2020 року Сенниченка тричі намагалися підкупити і він тричі здавав зловмисників детективам.

Як указано в релізі, це справа про другу спробу: чоловіка, який хотів дати Сенниченку $800 тис. хабаря, затримали 9 липня, наступного дня його повідомили про підозру.

За даними слідства, підозрюваний планував дати голові ФДМ $200 тис. за пролонгацію дії договору між приватним підприємством та одним з акціонерних товариств із часткою державної власності, яка підпорядкована фонду, $500 тис. – за призначення на посаду голови правління того самого акціонерного товариства, ще $100 тис. – за призначення на посаду голови правління іншого акціонерного товариства з часткою державної власності, підпорядкованої ФДМ.

НАБУ і САП завершили досудове розслідування цієї справи. Дії підозрюваного кваліфікували за ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України.

Першу спробу дати хабар Сенниченку детективи задокументували в січні 2020 року. Голові ФДМ тоді пропонували $5 млн неправомірної вигоди в обмін на призначення на посаду директора ВАТ "Одеський припортовий завод" (99,5% акцій належать державі) наперед визначеної особи. НАБУ затримало причетних, у червні обвинувальний акт передали в суд.

Ще один раз голові ФДМ намагалися дати хабар у грудні 2020-го. За даними НАБУ, ексчиновник "Миколаївобленерго" пропонував Сенниченку $100 тис. за призначення на посаду голови правління підприємства, його затримали під час передання першої частини хабаря.