Савченко заявила, що розцінюватиме як катування примусовий відбір слини

23 березня суд заарештував Савченко до 20 травня без права застави

Фото: ЕРА

Військова прокуратура наполягає на примусовому відборі слини у позафракційного нардепа Надії Савченко. Судді Шевченківського районного суду Києва пішли в нарадчу кімнату для ухвалення рішення за клопотанням прокуратури.

Позафракційний нардеп Надія Савченко заявила в Шевченківському районному суді Києва 18 квітня, що розцінюватиме примусовий відбір у неї слини як застосування катувань, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд веде розгляд клопотання військової прокуратури про примусовий відбір біологічних матеріалів у Савченко.

На початку засідання суддя заявив, що в матеріалах справи про підготовку Савченко теракту фігурує мобільний телефон, на якому було виявлено біологічні зразки, і їх належність необхідно встановити.

Адвокат Савченко Дмитро Бугай сказав, що клопотання прокуратури не підлягає задоволенню, оскільки примусова форма відбору слини принижує честь і гідність, суперечить конвенції про права людини. Він також заявив, що у разі задоволення судом клопотання військової прокуратури, ці докази буде визнано неприпустимими.

Судді пішли в нарадчу кімнату для ухвалення відповідного рішення.

22 березня Верховна Рада позбавила Савченко недоторканності і дала дозвіл на її затримання та арешт. 23 березня суд заарештував нардепа до 20 травня без права застави. Цього самого дня вона оголосила голодування.

Савченко підозрюють у підготовці терористичного акту, змові з метою насильницького повалення конституційного ладу, підготовці до замаху на життя державних діячів.

Генеральний прокурор Юрій Луценко стверджував, що нардеп і глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан, якого заарештували до 6 травня, планували "широкомасштабні терористичні атаки" у центрі Києва. Із цією метою вони нібито домовилися про постачання зброї із ватажком бойовиків "ДНР" Олександром Захарченком.

17 квітня Савченко пройшла процедуру судово-психологічної експертизи із використанням поліграфа.