СБУ передала до суду обвинувальні акти щодо 55 депутатів Держдуми, які голосували за визнання "ЛДНР"

Російські депутати сприяли реалізації кремлівського плану щодо початку повномасштабного вторгнення в Україну СБУ
Фото: duma.gov.ru
Служба безпеки України передала до суду обвинувальні акти проти депутатів Державної думи Росії, які підтримали незаконне визнання "незалежності" квазіреспублік "ЛДНР" у Донецькій і Луганській областях напередодні повномасштабного вторгнення РФ. Про це пресслужба СБУ повідомила 23 січня.

В опублікованому списку – 55 депутатів. За даними слідства, 15 лютого 2022 року вони підтримали постанову про звернення до президента РФ Володимира Путіна з проханням визнати "незалежність" тимчасово окупованих районів Донецької й Луганської областей.

Окрім того, 22 лютого російські депутати проголосували за ратифікацію "договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу" між країною-агресором і терористичними організаціями на Донбасі. Наступного дня на підставі ухвалених договорів ватажки терористів "ЛДНР" звернулися до Путіна з проханням надати допомогу у відбитті надуманої ними військової агресії.

"24 лютого Росія піддала всю територію України ракетно-бомбовим ударам і ввела війська на півдні, півночі та сході. Тим самим російські депутати сприяли реалізації кремлівського плану щодо початку повномасштабного вторгнення в Україну", – ідеться в повідомленні СБУ.

СБУ повідомила депутатів Держдуми про підозри за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України). Стаття передбачає покарання до 15 років ув'язнення чи довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

15 лютого 2022 року Держдума РФ ухвалила звернення до Путіна про визнання "незалежності" так званих "ЛНР" і "ДНР".

21 лютого Путін оголосив про визнання "незалежності" окупованих територій України та підписав відповідні укази у присутності ватажків незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" Дениса Пушиліна й Леоніда Пасічника. Укази офіційно передбачають введення російських військ на територію ОРДЛО для "підтримання миру".

24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну, заявивши, що мета РФ – "демілітаризація й денацифікація України".