СБУ підозрює Шарія в державній зраді, старт вакцинації проти коронавірусу в Україні відклали. Головне за день

Сам Шарій назвав справу проти нього "чистою політикою"
Фото: Анатолий Шарий / Facebook

"ГОРДОН" подає огляд подій вівторка, 16 лютого.

COVID-19: спалах в Івано-Франківській області, відкладена вакцинація і скандал навколо розслідування НАБУ

В Україні протягом доби, за даними станом на ранок 16 лютого, зареєстрували майже вдвічі більше одужань від COVID-19, ніж нових випадків інфікування. Але добова смертність зростає – від хвороби померло 150 осіб проти 62 напередодні і 45 за два дні до того.

У лікарні Івано-Франківська, де лікують пацієнтів із COVID-19, закінчилися ліжка. Хворих розміщують у коридорах і їдальнях. Начальниця управління охорони здоров'я міської ради Марія Бойко повідомила, що на території громади фіксують різке зростання захворювання. Після наради із президентом Володимиром Зеленським у регіон терміново вирушив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Старт вакцинації, яку глава МОЗ Максим Степанов призначав на 15 лютого, відклали – за його словами, "медична інфраструктура повністю готова", але у постачальників "виникли певні проблеми логістичного характеру". Він сподівається, що вакцинацію медичних працівників зможуть розпочати протягом найближчих 10 днів.

Водночас Степанов вважає, що на співпрацю з виробниками вакцин негативно впливає розслідування НАБУ. Він назвав справу НАБУ "одним з інструментів інформаційної війни" проти команди міністерства. За словами міністра, МОЗ уже почали надходити від компаній – виробників вакцин відмови від співпраці. У відповідь у бюро зауважили, що сам факт розслідування ніяк не може перешкодити закупівлям вакцин, тим більше вже після закінчення терміну обіцяного початку вакцинації.

СБУ оголосила Шарію про підозру у зраді

СБУ встановила, що у виступах відомого блогера і політика Анатолія Шарія є факти "підривної діяльності проти України". СБУ викликала Шарія на допит 22 лютого, якщо він не з'явиться – його можуть оголосити в розшук. Сам Шарій назвав справу проти нього "чистою політикою".

Глава громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська зазначила, що журналістів і громадськість тепер цікавить, чи буде заборонено Партію Шарія. За її словами, Мін'юст може ініціювати заборону політичної партії, але автоматично цього не станеться, тим більше, що формально партію зареєстровано на іншу особу – Віктора Шарія.

У НКРЕКП викрили структуру тарифу на газ для населення

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк розповів, із чого складається ціна на газ.

За даними соцопитування, після січневого підвищення тарифів на газ і тепло кожні троє з чотирьох українців не змогли б оплачувати рахунки.

Т.в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією звільнити голову НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва у зв'язку з результатами роботи 2020 року.

Україна остаточно відмовилася від вивезення ядерного палива у РФ

"Енергоатом" із 2021 року припинив вивозити відпрацьоване ядерне паливо на зберігання в Росію – тепер його буде приймати нове централізоване сховище в зоні відчуження в Україні.

В "Енергоатомі" обіцяють також, що до кінця року половину енергоблоків українських АЕС буде завантажено американським паливом, а не російським.

У М'янмі військові відкрили вогонь по протестувальниках

У М'янмі другий тиждень тривають протести через військовий переворот. Проти мітингувальників почали застосовувати зброю, у найбільші міста ввели бронетехніку.

У Демократичній Республіці Конго перекинулося судно з більше ніж 700 пасажирами

Судно зіштовхнулося зі скелею під час забороненого владою нічного рейсу. Уже виявлено 60 тіл і 300 осіб, які вижили, сотні людей вважають зниклими безвісти.

Рада ухвалила нові закони

На сьогоднішньому засіданні Верховна Рада збільшила штрафи за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості, дозволила відновити проведення конкурсів для добору держслужбовців і звернулася до урядів і парламентів інших країн та міжнародних організацій через тривалу окупацію Росією Криму.

Рекомендуємо також сьогоднішній лонгрід "ГОРДОН" про соцмережу Clubhouse, яка набуває популярності, – що це таке, чому туди можуть потрапити не всі і чим їй допоміг Ілон Маск.