СБУ затримала доньку ексмера Полтави Мамая за роботу на партію Путіна – ЗМІ

Веретеннікова не приховувала свого бізнесу в РФ: його згадано в її електронній декларації за 2020 рік
Фото: Natalya Veretennikova / Facebook

Служба безпеки України затримала в Києві 36-річну доньку колишнього мера Полтави: за даними слідства, вона працювала на виборчий штаб російської партії "Единая Россия", яка підтримує курс нелегітимного президента РФ Володимира Путіна. Про це СБУ повідомила 11 червня.

LIGA.net із посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомило, що йдеться про Наталію Веретеннікову (у дівоцтві – Мамай). Вона – донька колишнього мера міста Олександра Мамая, котрого у 2023-му звільнили з посади за вироком Вищого антикорупційного суду.

За даними СБУ, фігурантка співпрацювала із країною-агресором під час російських виборів у 2022-му і 2023 році.

"За даними слідства, фігурантка володіє у Санкт-Петербурзі рекламним агентством, яке брало участь у PR-кампанії пропутінської партії "Единая Россия". Напередодні "єдиного дня голосування" жінка розпорядилася задіяти сотні рекламних стендів та бордів своєї фірми для поширення прокремлівської агітації", – ідеться у повідомленні.

СБУ наголошує, що, проживаючи в Києві, жінка дистанційно керувала рекламним бізнесом у РФ й одержувала від нього мільйонні дивіденди. Зокрема, у період співпраці з виборчим штабом російської партії жінка отримала прибуток у сумі понад 35 млн руб. (більше ніж 15,8 млн грн), стверджує спецслужба.

Правоохоронці зазначають, що під час обшуків удома й у київських офісах затриманої знайшли комп'ютерну техніку, мобільні телефони і фінансову звітність щодо співпраці з Росією.

Фігурантку повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). На все її майно на загальну суму понад 270 млн грн накладено арешт. Серед заблокованих активів – три квартири в Києві, мінівен і частки у статутних капіталах двох українських компаній.

Зараз жінка перебуває під вартою.

Інтернет-видання "Полтавщина" повідомляло за власними джерелами, що Шевченківський районний суд Києва ще 30 травня заарештував Веретеннікову на два місяці без права внесення застави.

Видання зазначало, що прізвище Веретеннікова Наталія Мамай дістала вже у другому шлюбі. Її перший чоловік Богдан Кириченко, який помер у 2014 році, займався рекламним бізнесом і відкрив компанії "Лифтинфо" у Києві, Москві та Санкт-Петербурзі. Спеціалізацією компаній було розміщення рекламних банерів у ліфтах. "Лифтинфо МСК" припинила роботу в березні 2020 року. Натомість компанію "Лифтинфо СПБ", згідно з даними у російських реєстрах, було переоформлено на Наталію Веретеннікову і двох її доньок, вона продовжила роботу у країні-агресорі.

"Полтавщина" звертає увагу, що Веретеннікова не приховувала свого бізнесу в РФ: його згадано в її електронній декларації, яку вона подала у 2021 році як депутатка Шевченківської райради Полтави минулого скликання.

Контекст:

Мамай був мером Полтави у 2010–2018 роках, 2020-го він знову виграв вибори (востаннє висувався від партії "За майбутнє"). Політик неодноразово потрапляв у скандали.

4 грудня 2021 року в ефірі телеканала "Наш" Мамай заявив, що на Донбасі одне з одним воюють США та Росія. Він також висловив жаль через те, що Україна припинила співпрацю з Росією. "Дуже шкода, що йде брат на брата", – додав він.

Після цього Мамай потрапив у базу сайта "Миротворець" як "пособник терористів і російських окупантів".

22 грудня 2021 року депутати Полтавської міської ради намагалися відправити Мамая у відставку, але для цього забракло шести голосів.

29 грудня 2022 року правоохоронці повідомили Мамая про підозру в поширенні відомостей про розміщення Збройних сил України. За даними Офісу генерального прокурора, посадовець на брифінгу 15 грудня несанкціоновано поширював інформацію щодо дислокації підрозділів ЗСУ. У СБУ уточнили, що цих відомостей "не розміщували у відкритому доступі ні Генеральний штаб ЗСУ, ні Міноборони, ні інші уповноважені державні органи".

1 березня 2023 року обвинувальний акт щодо Мамая передали до суду, повідомляла прокуратура Полтавської області.

На початку березня Вищий антикорупційний суд України також визнав Мамая винним у розтраті майна через зловживання службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей. За даними слідства, він фіктивно працевлаштував у комунальну організацію жінок, які виконували хатню роботу в нього вдома, і вони отримували зарплатню з бюджету. ВАКС засудив полтавського мера до п'яти років умовно із забороною рік обіймати посади в органах влади. Після цього Мамая звільнили з посади мера.