Семенченко: Усі заяви, що під Радою побили представників Нацгвардії, – брехня. Нічого такого я там не побачив, усе було навпаки

Семенченко: Усе, що я побачив, – неправомірне, жорстоке застосування сили
Фото: Александр Жирносенко / Facebook

Газ під час зіткнень під Верховною Радою застосували співробітники спецслужб, а не Нацгвардія, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" народний депутат від "Самопомочі" Семен Семенченко.

Протестувальники, які приїхали в Київ із Закарпаття, вимагали від голови парламенту Андрія Парубія порушити питання про відставку президента України Петра Порошенка. Про це виданню "ГОРДОН" сказав народний депутат від "Самопомочі" Семен Семенченко, коментуючи сутички під Верховною Радою.

"У наметовому містечку перебувають члени "Руху визволення", які із жовтня 2017 року вимагають припинити розкрадання і зраду країни, ухвалити закон про антикорупційний суд, зняти недоторканність із депутатів і зробити нові виборчі закони. Цей протест абсолютно мирний, хоча іноді нам доводилося відбиватися від атак співробітників спецслужб. Сьогодні вранці тут був великий мітинг пенсіонерів, були люди, які проживають у наметовому містечку, а також приїхали хлопці із Закарпаття. Вони хотіли, щоб до них вийшов Парубій. Ці люди сказали, що Парубій брав участь у Майдані, тому вони приїхали в Київ, щоб із ним поговорити. Наскільки я зрозумів, про те, щоб порушити питання про відставку Порошенка. Напевно, як виборці, вони можуть цього вимагати", – зазначив Семенченко.

За його словами, позафракційному нардепу Володимиру Парасюку правоохоронці бризнули в обличчя газом.

"Люди із Закарпаття просили, щоб до них вийшов хоч хтось із парламенту. Потім почалися протистояння. Співробітники спецслужб застосували газ, це зробила не Нацгвардія. Парасюку бризнули в очі газом, людей били палицями. Співробітники спецслужб, яких було вчетверо більше, ніж протестувальників, кидали камінням. У підсумку як мінімум сім мітингувальників під Радою дістали поранення. Це травми голови, струс мозку, розсічення, переломи. Усе, що я побачив, – неправомірне, жорстоке застосування сили. Постраждали не лише люди, які приїхали із Закарпаття, але і протестувальники з наметового містечка, які просто потрапили під руку співробітників спецслужб", – заявив нардеп.

Він підкреслив, що його колега по фракції Єгор Соболєв не причетний до сутички.

"Усі заяви, що під Радою побили представників Нацгвардії, – це брехня. Нічого такого я там не побачив, усе було навпаки. А що стосується звинувачень на адресу Соболєва, то його там не було взагалі. Він прийшов тільки через 25–30 хвилин після того, як зіткнення закінчилися, коли йому повідомили про постраждалих. З народних депутатів там були тільки я і Парасюк. Думаю, якщо подивитися будь-яке з наявних відео, то можна легко переконатися, що в парламенті щодо цього говорили неправду", – резюмував Семенченко.

Сьогодні під будівлею парламенту відбулися бійки між мітингувальниками і правоохоронцями. Активісти намагалися підпалити шини, проте поліцейські не дали їм цього зробити. Також протестувальники кидали в бік правоохоронців каміння та "коктейлі Молотова". Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що серед тих, хто кидав каміння у правоохоронців, були і нардепи.

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що дев'ятьох протестувальників затримали, постраждали двоє поліцейських. За його словами, провокацію під Радою організували представники партії "Рух нових сил", лідером якої є екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Саакашвілі заявив, що він і його партія не мають стосунку до подій.

Журналіст Андрій Дзиндзя опублікував у Facebook відео подій. За його словами, сутички почалися після заклику Соболєва до "захоплення влади".

Спікер МВС України Артем Шевченко сказав, що в сутичках під Верховною Радою 27 лютого постраждало 13 правоохоронців.