Сертифікація "Північного потоку – 2" не ставить під загрозу безпеку постачання газу до Німеччини та ЄС – мінекономіки ФРН

Мінекономіки ФРН надіслало свої висновки щодо "Північного потоку – 2" регулятору – Федеральному мережевому агентству
Фото: nord-stream2.com
Видавання сертифіката оператору газопроводу "Північний потік – 2" – компанії Nord Stream 2 AG – "не ставить під загрозу безпеку постачання газу до Федеративної Республіки Німеччина та Європейського союзу". Такого висновку дійшло міністерство економіки та енергетики ФРН.

Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому 26 жовтня на сайті німецького відомства.

Мінекономіки ФРН надіслало свої висновки регулятору – Федеральному мережевому агентству. Зазначають, що під час підготовки висновку німецьке міністерство консультувалося із сусідніми країнами – членами ЄС: Естонією, Італією, Латвією, Литвою, Австрією, Польщею, Словаччиною, Чехією та Угорщиною.

"Немецкая волна" наголосила, що рішення мінекономіки ФРН – ще один крок до сертифікації "Північного потоку–2". Тепер попереднє рішення має ухвалити Федеральне мережеве агентство ФРН, а потім свою позицію щодо газопроводу треба висловити Європейській комісії. Крім передбачених двох місяців на створення висновку, Єврокомісія може взяти ще два місяці, якщо їй буде потрібна додаткова інформація.

Після того як Федеральне мережеве агентство Німеччини дістане висновок Єврокомісії, у нього буде ще два місяці на ухвалення остаточного рішення. У підсумку процес сертифікації "Північного потоку – 2" може тривати 8–10 місяців.

Контекст:

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря в обхід України. Його будівництво повністю завершено. 4 жовтня 2021 року "Газпром" повідомив, що почав заповнювати газом першу нитку газопроводу.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає трубопровід загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Адміністрація президента США Джо Байдена виступала проти будівництва газопроводу, однак наприкінці травня 2021 року глава Білого дому назвав "контрпродуктивним" із погляду відносин із Європою запровадження нових санкцій проти "Північного потоку –2", оскільки газопровід "практично закінчено".

Німеччина та США 21 липня 2021 року повідомили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2". Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії та закличе до ефективних заходів ЄС, якщо РФ і далі використовуватиме газ як інструмент тиску на інші країни або "здійснить подальші агресивні дії проти України".

Вищий земельний суд німецького Дюссельдорфа 25 серпня цього року зобов'язав оператора газопроводу бути незалежним від "Газпрому" та дотримуватися європейського законодавства. Гендиректор компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон заявляв, що це "саме те, на чому наполягає Україна".

В ОГТСУ повідомили, що Nord Stream 2 AG, якою на 100% володіє російський "Газпром", 8 вересня подала заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи постачання газопроводу "Північний потік – 2" у Федеральне мережеве агентство ФРН.

До процедури сертифікації допущено державну енергетичну компанію Польщі PGNiG та її німецьке дочірнє підприємство PGNiG Supply & Trading GmbH. Заявку на приєднання до процесу 15 жовтня подала НАК "Нафтогаз України", 20 жовтня – ОГТСУ.

Радник з енергетичної безпеки Держдепартаменту США Амос Хохштайн вважає, що схвалення Німеччиною та Єврокомісією "Північного потоку –2" може тривати до березня 2022 року.