Шахов подякував Зеленському за те, що той запозичив його ідею про створення вільної економічної зони на Донбасі

Шахов вважає, що ідею про створення ВЕЗ на Донбасі Зеленський узяв у його законопроєкті
Фото: Сергій Шахов / Facebook

Нардеп із групи "Довіра" Сергій Шахов зазначив, що подав законопроєкт про створення "фрі-зон" на Донбасі ще у вересні 2019 року, проте президент Володимир Зеленський і його монобільшість у парламенті ігнорували документ.

Народний депутат Сергій Шахов (група "Довіра") написав у Facebook, що президент України Володимир Зеленський запозичив його ідею про створення вільної економічної зони на Донбасі. Так депутат прокоментував внесення питання про створення ВЕЗ на Донбасі у всеукраїнське опитування, яке влада збирається провести в день місцевих виборів 25 жовтня.

"Друге питання від президента – створення вільної економічної зони на Донбасі. Нашою командою давно розроблено та зареєстровано законопроєкт №2070 про створення "фрі-зони" на підконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей із метою розвитку та стимулювання бізнесу на сході. Ось які справи: спочатку повне ігнорування з боку монобільшості та уряду, а перед виборами – це питання №2 від Зеленського", – зазначив він.

Законопроєкт №2070 "Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо відновлення привабливості території Луганської та Донецької областей для здійснення підприємницької діяльності шляхом тимчасового запровадження податкових стимулів)" зареєстрували у Верховній Раді 5 вересня 2019 року. 10 вересня того самого року проєкт передали до профільного комітету для ознайомлення. Комітет поки не розглянув документа.

13 жовтня Зеленський заявив, що в день місцевих виборів українцям запропонують відповісти на "п'ять важливих питань". Він не уточнив, про що будуть питати громадян і як відбуватиметься опитування. У Центральній виборчій комісії повідомили, що не займаються підготовкою опитування. Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.

Пізніше стало відомо, що в опитування внесуть такі запитання:

  • Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію каннабісу з медичною метою – для зменшення болю у тяжкохворих?
  • Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?