"Щоб такі звірства не повторювалися". Патріарх Варфоломій закликав засудити Голодомор

За словами Варфоломія, Голодомор був "диявольським проєктом сталінської системи"
Фото: Генеральне консульство України у Стамбулі / Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu / Facebook

Поки люди в Україні вмирали від голоду, радянський режим вивозив врожаї за кордон, видаючи СРСР за успішну країну. Таку заяву зробив у своїй промові, присвяченій річниці Голодомору, вселенський патріарх Варфоломій.

Вселенський патріарх Варфоломій 28 листопада закликав не забувати український Голодомор 1932–1933 років. Заяву патріарха опублікували у Facebook на сторінці Генерального консульства України в Туреччині.

Варфоломій зазначив, що, крім двох світових воєн, у ХХ столітті відбулися "найбільші трагедії людства", деякі з яких досі ігнорують.

"Серед останніх варто відзначити Голодомор в Україні, метою якого було вбити від семи до десяти мільйонів благочестивих українців голодом у найжахливіші роки радянського режиму, з 1932-го до 1933 року", – зазначив патріарх.

За його словами, Голодомор був "диявольським проєктом сталінської системи", мета якого – геноцид українського народу і викорінення християнської віри. Поки люди вмирали від голоду, радянський режим вивозив урожаї за кордон, "лицемірно видаючи себе за успішну країну".

"Ми пам'ятаємо їхній трагічний кінець, і ніколи не треба забувати такого злого голоду, а навпаки, треба засуджувати Голодомор, щоб такі звірства не повторювалися в історії людства", – підкреслив Варфоломій.

Голодомор 1932–1933 років – масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. На сайті музею Голодомору зазначено, що загальна кількість померлих через голод тих років сягає 7 млн осіб. В Україні Голодомор вважають актом геноциду українського народу, інспірованим урядом СРСР. День пам'яті жертв Голодомору відзначають у четверту суботу листопада.