Щодня в Україні викривають у середньому 44 корупційні правопорушення – Венедіктова

За корупцію засудили 408 осіб, повідомила Венедіктова
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що в Україні звикли більше говорити про протидію корупції, ніж реально її долати.

Щодня в Україні викривають у середньому 44 корупційні правопорушення. Про це 9 грудня у Facebook написала генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Вона зазначила, що це Міжнародний день боротьби з корупцією.

"На жаль, в Україні звикли більше говорити про протидію корупції, ніж реально її долати. Імовірних причин на те чимало: немає реального бажання, немає свідомої зрілості, елементарна жага наживи, недосконале законодавство і багато іншого", – зазначено в пості.

За інформацією Венедіктової, протягом восьми місяців її роботи генпрокуроркою в Україні викрили 7748 корупційних злочинів.

"Тут зростання продуктивності всього 10%, але на 50% зросла кількість осіб, яким повідомлено про підозру в корупції. З березня по листопад – 2374 підозрювані, тоді як у минулому році було всього 1606. Майже на 40% збільшилася кількість скерованих до суду кримінальних проваджень з обвинувальними актами – 1764 проти 1291 за аналогічний період минулого року", – повідомила генпрокурорка.

За її даними, більш ніж на 10% зросла кількість осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення, – 2937 людей. Серед них 923 працівники правоохоронних органів і 165 депутатів різних рівнів. За корупцію засудили 408 осіб.

"У понад вісім разів збільшилася сума встановлених збитків державі – майже 278 млн грн, тоді як торік – лише 34 млн грн. У 17 разів зросла сума пред'явлених позовів із метою забезпечення відшкодування збитків – із 14 млн грн до майже 237 млн грн – і на 90% – арештованого майна, що складає майже 63 млн грн", – підкреслила Венедіктова.

Президент України Володимир Зеленський призначив Венедіктову генеральною прокуроркою 17 березня. Вона стала першою жінкою-генпрокуроркою в Україні.