Щодо Януковича завершили розслідування у справі про захоплення державної влади – Офіс генпрокурора

Янукович утік з України 2014 року
Фото: EPA
Українські правоохоронці завершили слідство щодо експрезидента-втікача Віктора Януковича про захоплення державної влади. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора 24 червня.

"Слідством установлено, що у вересні – жовтні 2010 року колишній президент України за пособництва заступника міністра юстиції України та інших осіб захопив державну владу шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які відносилися до компетенції законодавчої і виконавчої влади", – ідеться в повідомленні.

Оскільки підозрювані переховуються від органів досудового розслідування, слідство вели заочно.

"Стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з якими обвинувальний акт буде скеровано до суду для вирішення питання про можливість розгляду справи за відсутності обвинувачених (in absentia)", – зазначили в повідомленні.

Кримінальне провадження розслідують за ч. 1 ст. 109 та ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади).

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого оголосили нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни і засудив до 13 років позбавлення волі.

Окрім того, в Україні Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод у 2010 році, в організації теракту, скоєнні умисних убивств на Майдані 2014-го та інших злочинах.

Справу за фактом узурпації влади Януковичем відкрили 8 квітня 2015 року.